Termékvisszahívás: rákkeltő anyag került a mikrós popcornba

Veszélyes anyagokat találtak a mikrós popcorn csomagolásában, ami miatt a hatóság riasztást adott ki, a gyártó pedig visszahívta a termékeket. Vigye vissza, ha ilyen mikrohullámú sütőben elkészíthető popcornt vett, rákkeltő anyag kerül a csomagolásból az ételbe hő hatására!

2025. július 10., 10:43

Szerző:

A Pénzcentrum szúrta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Popz márkájú, mikrohullámú sütőben elkészíthető popcornokra, miután a csomagolóanyagban olyan anyagokat találtak, amiknek sem ott, sem a szervezetben nincs keresnivalójuk. A vizsgálatok szerint határérték felett volt jelen két tartós szennyező anyag, a PFOA és a PFDA prekurzora, amelyek hő hatására kioldódhatnak az ételbe. A popcorn maga nem szennyezett, de mire a mikróban elkészül, már más a helyzet.

Vigye vissza a mérgező popcornt

A visszahívás az alábbi Popz termékeket érinti, ezeket visszahívja a gyártó, a Popz Europe Kft. A Nébih hivatalosan is riasztást adott ki, és azt kérik: aki vásárolt ilyen terméket, ne egye meg, hanem juttassa vissza az üzletbe. A lista szerint a következő ízesítések érintettek:

  • Popz vajas popcorn 3x90g, L099-es tételszám, a lejárati ideje 2026 április
  • Popz vajas popcorn 15x90g, L106-os tételszám, a lejárat ideje 2026 április
  • Popz sós popcorn 15x90g, L103-as tételszám, a lejárat ideje 2026 április

A csomagolásból az ételbe kioldódó vegyületek rendkívül veszélyesek, az úgynevezett perfluoralkil anyagok (PFAS) csoportjába tartoznak. Ezek olyan felületaktív vegyületek, amelyek víztaszító (hidrofób) szénláncból és vízmegkötő (hidrofil) végcsoportból állnak. Az 1940-es évektől kezdve széles körben alkalmazták őket például textilek, szőnyegek, bőrök impregnálására, hogy azok víz- és szennyeződésállóvá váljanak. Ezen kívül tűzoltó habokban és zsírálló papírok gyártásánál is használták őket.

Mivel ezek az anyagok nagyon nehezen bomlanak le (úgynevezett perzisztens vegyületek), a környezetben széles körben előfordulnak szennyeződésként. Az emberi szervezetbe elsősorban az élelmiszerláncon keresztül jutnak be: tengeri és szárazföldi állatok testében felhalmozódnak, de bekerülhetnek az élelmiszerekbe az ételekkel érintkező csomagolóanyagokból is.

Biomonitoring vizsgálatok során kimutatták, hogy a PFOS és a PFOA szinte minden vizsgált ember vérében jelen van. Ezek az anyagok sokáig megmaradnak a szervezetben: a becsült biológiai felezési idejük PFOS esetében kb. 5 év, PFOA esetében 2–4 év.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2018-ban értékelte a PFOS és PFOA élelmiszerekből származó bevitelének egészségügyi kockázatait. A PFOS főként halakból, tenger gyümölcseiből, húsokból, húskészítményekből, tojásból és tojástermékekből kerül a szervezetbe. A PFOA elsősorban tejtermékek, ivóvíz és tengeri ételek révén jut be.

Az EFSA által meghatározott heti tolerálható bevitel (TWI) PFOS esetében 13 nanogramm/testtömegkilogramm/hét, míg PFOA esetében 6 ng/ttkg/hét. A lakosság egy jelentős része ezeket az egészségügyi határértékeket rendszeresen túllépi, ami hosszú távon kockázatot jelenthet az egészségre.

(Fotó: Freepik)