Egymilliárdért vette meg az állam a lerohasztott Hős utcai lakásokat

A hónapokon át tartó rémtörténetek a Hős utcai állapotokról meghozták a maguk gyümölcsét, legalábbis a kőbányai önkormányzat számára. Egymilliárdot kapnak az államtól a kábítószerben „pácolt” kísértetházként elkönyvelt Hős utcai ingatlanért.

2023. szeptember 28., 09:54

Szerző:

A kiürített önkormányzati bérlakásokkal és néhány magántulajdonban lévő lakással együtt vásárolta meg a kormány a Hős utca 15. szám alatti két lakóépületet és telket önkormányzattól – értesült az economx.hu. Az ingatlan immár a szomszédos Terrorelhárítási Központ (TEK) terjeszkedhet.

A portál értesülése szerint a kőbányai önkormányzat a Terrorelhárítási Központ (TEK) bővítéséhez részben eladta, részben ingyen átadta a Magyar Államnak a Hős utcai gettóként elhíresült 317 ingatlanából önkormányzati tulajdonba került 254 lakást. Az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. még februárban kezdeményezett tárgyalásokat a bérlemények átruházásáról, a tárgyalások nyáron lezárultak.

Az ügylet kapcsán készült kormányhatározat bár nem titkos, de nem is kerül be a Magyar Közlönybe, amint hasonlóan titokzatos az a feladat is, amivel az Orbán-kormány megbízta a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy az MNV útján gondoskodjék a Hős utcai krízistömbben lévő ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséről.

Az ügylet minél gyorsabb lezárása érdekében az MNV fizetni is hajlandó volt – írta korábban az economx.hu.

Most a 166, eredetileg is önkormányzati tulajdonban lévő, lakásért valamivel több, mint 1 milliárd forintot fizetett ki az állam a kőbányai önkormányzatnak. Az állami támogatásból korábban megvásárolt 88 ingatlant ingyen adja át a kerület.

(Kiemelt kép: egy a kiürítésre váró Hős utcai lakások közül. Forrás: wikimedia.org)