Megállíthatatlanul drágulnak a tejtermékek

Harminc százalékot meghaladó drágulás volt az elmúlt hónapokban a tej és a tejtermékek piacán – véli a Tej Terméktanács ügyvezetője.

2022. június 6., 14:45

Szerző:

Az elmúlt egy évben mind a nyers tej, mind a feldolgozott tej és tejtermékek esetében is jelentős, 30 százalék fölötti áremelkedés volt tapasztalható – mondta Harcz Zoltán az Inforádiónak.

Jelenleg teljesen kiszámíthatatlan a tejpiac, ugyanis a takarmány, az energia, az állatgyógyászati eszközök és a csomagolóanyagok ára is folyamatosan nő. Harcz szerint az importköltségek árának a stabilizálását sem lehet előre látni.

A szakember viszont közölte, hogy a fogyasztói tejek 95-98 százaléka már magyar termék. Viszont a sajtokra ez nem mondható el, ugyanis ott minden második kilogramm továbbra is import, de a vajnál és joghurtnál még rosszab az arány.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.