TASZ: Joga van a 16 évesnél idősebbeknek beoltatni magukat akkor is, ha a szülők ellenzik

A kamaszok esetében főszabály szerint szülői beleegyező nyilatkozat is szükséges a vakcina felvételéhez. György István közigazgatási államtitkár a közelmúltban egyenesen úgy fogalmazott, szülői jóváhagyás nélkül nem is lehet beadni az injekciót. Azonban a TASZ-nak van ehhez egy kis kiegészítése, ami miatt a helyzet egészen más. 

2021. május 15., 10:26

Szerző:

A Magyar Narancsnak nyilatkozó Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféra-szakértője szerint a megkötés jócskán megnehezíti a szüleikkel ellentétben oltást igénylő kamaszok helyzetét, de nem lehetetleníti el teljesen. A 16 év felettiek ugyanis jogi értelemben korlátozottan cselekvőképesnek számítanak, ám az egészségügyben már van bizonyos mértékű önállóságuk.

„Erre feljogosítja őket az1997. évi CLIV. egészségügyi törvény, ami kimondja, hogy már a 16 évet betöltött beteg is megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogát gyakorolni” – idézte a vonatkozó passzust Zeller.

Magyarul a 16. évét betöltő fiatal akkor is orvosi ellátáshoz, kezeléshez juthat, ha a szülő ezt valamiért nem engedné: 

a kiskorú a képviseleti jogát ugyanis átruházhatja egy olyan, 18. életévét betöltött személyre, aki támogatja őt döntésében, és el is kíséri az orvoshoz.

Ezt kiegészítendő, a 16 év feletti kiskorú bárkit ki is zárhat a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogának helyette történő gyakorlásából.

„A jog átadásához nem kell más, mint egy két tanúval aláírt nyilatkozat, mellyel a fiatal ebben az ügyben felkéri képviselőnek nagykorú és cselekvőképes segítőjét. Az ilyen, dátummal, szignókkal ellátott nyilatkozat akkor is teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít, ha kézzel, egy füzetlapra firkantották” – mutatott rá a TASZ jogi szakértője.

Az oltással élni akaró fiataloknak így csak ki kellene választaniuk egy olyan felnőttet, aki támogatja őket a döntésükben, és erről írni egy nyilatkozatot.

Igazolvány nélkül marad a terasz és a strand

A családi ellenállás ráadásul a nyári szünidő rovására is mehet, hiszen a kormány a vészhelyzetre hivatkozva alapvető szabadságjogokat is korlátozott. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a mozik, fürdők, színházak, meccsek, valamint szórakozó- és szálláshelyek belső terei egyelőre csak oltás (vagy Covid-gyógyulás után) adott védettségi igazolvány felmutatásával látogathatók, ha pedig egy fiatalkorú nem tud ilyet felmutatni, a felsorolt helyekre legfeljebb egy igazolt védettséggel rendelkező felnőtt felügyeletével léphet be.

A dokumentum nélkül ráadásul az olyan közeli üdülési helyszínek is kiesnek a képből, mint Horvátország vagy Szlovénia. Ha egy fiatalt nem is érdekel a fertőzés kockázata, ez a tény magában motiválttá teheti az oltás felvételében – írta a Magyar Narancs. 

 

(Kiemelt kép: Szputnyik V oltást kapott Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala.)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.