Tarlós: a Városháza-ügyet a rendőrségnek kellene vizsgálni

Véleménye szerint a vizsgálóbizottság munkája komolytalan.

2021. november 27., 17:45

Szerző:

A Városháza-ügyet nem lehet egy önkormányzati vizsgálóbizottság keretei között tisztázni – nyilatkozta az Indexnek Tarlós István. A volt főpolgármester szerint az ilyen gyanús eseteknek a rendőrségen a helyük. A volt főpolgármester úgy véli, a tömegközlekedés működése felfüggesztésének ötlete pedig egy buta blöff volt Budapest vezetése részéről.

Az interjúban Tarlós elismerte, tényleg nagy a Városháza, de a főépület 1894-ben is ekkora volt már, pedig a város akkor jóval kevesebb problémával kellett szembenézzen, mint ma. A volt főpolgármester szerint a Városháza mindenütt fontos szimbólum, és ők el is készítették a felújítás terveit, de ez a barokk épület műemlék, emellett pedig az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának a része. Szerinte illogikus az, hogy Barts Balázs megpróbálta volna kivenni az épületet a törzsvagyonból.

Tarlós szerint Karácsony Gergely összevissza beszél, emlékeztetve arra, hogy utódja „már az orosz elnök személyét vizionálta Karácsony Gergely az eladási história mögé”. Tarlós szerint nem életszerű feltételezni, hogy a főpolgármester egyik beosztottja – ahogy Karácsony Gergely újabban állítja – az ő akarata ellenére, a saját szakállára elkezdi árulni a főnöke irodáját.

Tarlós nem érti, milyen összefüggés lehet a között, ő nevezte ki 2014-ben a vagyonkezelő élére Barts Balázst, és egy esetleges 2021-es esemény között. A volt főpolgármester szerint a vizsgálóbizottság nem fog boldogulni a feladatával, és megkérdőjelezhető a munkájuk komolysága is.

A volt főpolgármester úgy vélte, a BKV leállításának belengetése „buta blöff” volt, véleménye szerint a szolgáltatás szándékos szüneteltetését „vitathatatlan érvekkel kell alátámasztani, különben a Főváros kifizethetetlenül hatalmas kártérítési perek elé nézne”, márpedig ilyen érvei nincsenek - véli Tarlós.

Tarlós István elismerte, sosem állította, hogy a főváros állandóan kényelmes helyzetben lenne, mert már Demszky Gábor is örökös harcban állt a Horn-kormánnyal a forrásmegosztásról.

„A mostanában használt „kivéreztetés” kifejezés ugyanakkor erős túlzás, különösen, ha az általunk otthagyott mintegy 200 milliárd forintnyi forrást is figyelembe vesszük, amit nem igaz, hogy kitöltöttek az addigi kötelezettségvállalások. A jelenlegi kormány önerejéből is számos fejlesztést végez Budapesten. Ezeket is a budapestiek kapják, és ne kizárólag a stadionokra gondoljunk”

– tette hozzá.

Véleménye szerint Karácsony a hibás, mert ellenséges a kormánnyal szemben.

„Amikor 2018-ban szóltam, hogy forráshiány van a hármas metró állomás- és alagút felújításánál, a miniszterelnök napok alatt intézkedett” – mondta tarlós hozzátéve, hogy 

Karácsony Gergely „provokatívan viszonyul a kormányhoz”.

Elismerte ugyanakkor, hogy neki is voltak vitáim, nem is kevés, igaz, nem az ellenzék szeme láttára folytatta ezeket.

(Kiemelt kép:  Budapest, 2019. október 12. Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje kampányzáró sajtótájékoztatót tart a Városházán 2019. október 12-én. MTI/Soós Lajos

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.