Brutális tanárhiány – bölcsész és testnevelés tanárok tartanak fizika és kémia órákat

Az egész országban összesen 22-en jelentkeztek fizikatanárnak, 25-en pedig kémiatanárnak a felsőoktatásban. 

2022. május 5., 15:23

Szerző:

Lassan alapjaiban veszélyezteti az oktatási rendszer működőképességét a fizika és kémia szakos tanárok létszámhiánya. Erre a két területre évek óta alig van jelentkező az egyetemeken, és még ez a csekély szám is veszedelmesen fogy – derüli a VálaszOnline podcastjából.

A műsorban Szakmány Csaba kémia- és fizikaszakos tanár, valamint Weiszburg Tamást, az ELTE professzora beszélt az áldatlan állapotokról. Elmondásuk szerint fizikatanárnak 22-en, kémiatanárnak 25-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba. Ráadásul a képzés ideje alatt 25-50 százalékos lemorzsolódás szokott lenni. Ám még a diploma után sem garantált, hogy mindenki a tanári pályára lép. „Ha öt év múlva ebből a 22 fizika szakosból hatan-heten elkezdenek tanítani, annak már örülni kell” – mondja Szakmány Csaba. 

Ebből a kétféle szaktanárból már most is nagyon komoly hiány van. „Előfordul, hogy három iskolának vagy akár három falunak, városnak csak egy kémiatanára van. Ő hétfőn az egyik iskolában tanít, kedden a másikban, szerdán a harmadikban” – mondja Szakmány Csaba. A hiányzó természettudományos tanárokat sok esetben bölcsész, vagy testnevelés szakos kollégáik próbálják helyettesíteni. 

A problémák fő okát mindkét szakember az erkölcsi és anyagi megbecsülés hiányában látja. „Most már eljutott oda a helyzet, hogy nagyfokú, többszöröző béremelés nélkül a tanárok fogyása megállíthatatlan” – szögezi le Szakmány.

(Kiemelt képünk: Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. Fotó: Balázs Attila / MTI)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.