Megkezdődött két kirúgott tanár pere

Kapin Lillát az Eötvös József Gimnázium tanárát és Törökné Pethő Erzsébetet, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárát is rendkívüli hatállyal mentette fel a tankerület. Pereltek.

2023. március 13., 08:42

Szerző:

Hétfőn reggel, a Fővárosi Törvényszéken elkezdődött két, 2022. november 30-án, polgári engedetlenség miatt azonnali hatállyal elbocsátott tanár, Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet a Belső-Pesti Tankerület ellen. Kapint az Eötvös József Gimnáziuból 9 év után, míg Törökné Pethő Erzsébetet pedig a Vörösmarty Mihály gimnáziumból küldték el. A pert percről-percre követő 444.hu szerint a hivatalos indoklásban az állt, mindkettőjüknek 17 órája maradt el engedetlenség miatt.

A per helyszínére már megérkezett Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület vezetője is, aki az elbocsátásokat aláírt, és akiről később kiderült, szakdolgozata egy részét is plagizálta.

A két felperes tanárt képviselő Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) munkatársa, Sziklai Tamás a 444.hu-nak elmondta, a bírónő neki jelezte, mindenkit szóban szeretne meghallgatni a tárgyalás során.

Az épület előtt az elküldött tanárokkal szolidáris Tanítanék mozgalom aktivistái demonstráltak is, a magukkal hozott molinón az áll, „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”. A tárgyalásra érkező, két kirúgott tanárt pedig vastapssal köszöntötték.

(Kiemelt kép: illusztráció. Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotók: Pásztor Csaba / 168.hu)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.