Pintér betöltötte a nehéztüzérséget: felmondaná a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát

Az újonnan tervezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony a BM indoklása szerint az életkor és a szolgálati idő helyett a teljesítményt veszi majd figyelembe, így – megfelelő teljesítmény esetén – gyorsabban lehet előre haladni az életpályán.

2023. március 3., 16:19

Szerző:

A tervek szerint a tanárok munkájának minőségét egy új rendszer bevezetésével osztályoznák, amellyel minden évben elvégeznék a pedagógusok belső teljesítményértékelését. Ezzel – vélik a döntéshozók – az életkor és a szolgálati idő helyett a teljesítményt veszi majd figyelembe, így megfelelő teljesítmény esetén gyorsabban lehet előrehaladni az életpályán.

A Népszava értesülése szerint a tervezet elfogadását követően a jövőben az iskolai pedagógiai programról sem dönthetnének saját hatáskörben a tanárok – legfeljebb a házirendről, a tanulók magasabb évfolyamba lépéséről, osztályozóvizsgákról. A köznevelési miniszter azonban akár a tanévet is meghosszabbíthatja, ha „valamilyen előre nem látható és el nem hárítható okból a tananyag átadása másként nem biztosítható”.

A drasztikus változások része lenne továbbá, hogy a jelenleg hatályos közalkalmazotti jogviszony helyett a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt” vezetnék be a pedagógusok számára. Terveznek egy harmadik módosító csomagot is, amivel teljesen átírnák a köznevelési törvényt.

Napra pontosan egy hónapja arról értesített a Belügyminisztérium, hogy a pedagógusok munkája iránti megbecsülés jeleként a kormány 2010 óta több ütemben emelte a tanárok bérét. A tárca az orosz–ukrán háború és az uniós szankciók okozta nehéz helyzetben is elkötelezett a további béremelés mellett. Hozzátették: a kormány 10 százalékos béremelést tudott megelőlegezni, ezt az emelt bért kapták kézhez a pedagógusok.

A jelenlegi szaktárca szerint amint Magyarország megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet: az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg 21 százalékos lesz, ezt követően – 2021-hez képest – 2024-ben 25 százalék, 2025-ben pedig 29-30 százalék lehet a béremelés mértéke.

(Kiemelt kép: diák a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. MTI/Balázs Attila)