Budapest szívében demonstráltak tanáraik mellett a diákok

A Ferenciek terén május 31-ig terveznek további akciókat.

2023. március 8., 12:14

Szerző:

Nem állt le a tanárok melletti diáktüntetések sora. A 444 tudósítása szerint szerdán reggel több mint száz fiatal akciózott a Ferenciek terénél található zebrán.

A „zebraszerda” ötlete Kállai Kornélia pedagógustól ered, aki a lakóhelyéhez közeli gyalogátkelőhöz kezdett kijárni tiltakozását jelezve a pedagógustársadalmat ért támadások miatt.   

Amint a portál értesült, a Zebraszerda nem jár a forgalom leállításával, a tiltakozók az engedélyezett lámpahaladással vonulnak ki az útra, a zebrán megállva a forgalomnak felmutatják tiltakozó tábláikat, majd szabályszerűen visszalépnek a járdára.  

A Ferencziek terénél megtartott tiltakozáson főleg a budapesti Eötvös, Piarista és az Apáczai Gimnázium diákjai és tanárai vettek részt.

Strbka Anna főszervező a Zebraszerda jövőjéről úgy nyilatkozott a 444-nek, hogy május végéig mindenképpen folytatják az újszerű tiltakozást: „ez izgalmas, újfajta módja lehet a demonstrációknak és a figyelemfelhívásnak” – vélte a diák.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pedagógusjelöltek a pedagógusokért – Szolidaritási demonstráció az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Budapest, 2022. március 16. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.