Tálas Péter: a februári ellentámadás előtt kellene eljutnia a nehézfegyvereknek Ukrajnába

Az oroszok februári ellentámadása előtt kellene eljutnia a nehézfegyvereknek Ukrajnába. Ha minden felajánló állam küld egy tucat harckocsit, az már jelentős segítséggé válik. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója volt a Jazzy Business Class műsorának vendége.

2023. január 20., 10:00

Szerző:

Vélhetően a tavaszi orosz ellentámadás előtt kap Ukrajna nehézfegyvereket – erről beszélt Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója a Jazzy Business Class műsorában.

Tálas szerint van esély arra, hogy a NATO-tagállamok nehézfegyverekkel segítsék Ukrajnát, mivel ha Oroszország harckocsikkal támad, akkor Ukrajnának is szüksége van harckocsikra ahhoz, hogy sikeresen tudjon védekezni. Az kérdéses, hogy a Leopard 2-es harckocsikból – amiket nagyon várnak, – fognak-e kapni. A Leopárdok német gyártmányok, így azok, akiknek van Leopard harckocsija, német engedély nélkül nem nagyon tudják odaadni Ukrajnának, pedig nagyon szívesen odaadták volna már eddig is.

„Nagyon sok elemző szerint februárban az oroszok ellentámadást akarnának indítani és addigra legalább az első néhány darabnak vagy talán minél többnek meg kéne érkezni Ukrajnába”

 – véli Tálas.

Anélkül, hogy lenne hozzáértő személyzet, nincs értelme odaadni a tankokat, így Tálas azt feltételezi, hogy már vannak olyanok, akik ilyen harckocsikat képesek vezetni, és még inkább lesznek olyanok, akár az ukránok között, akik majd továbbképzik azokat, akik ilyen harckocsikat fognak vezetni.

Hogy mennyi tankra számíthat Ukrajna, arról a szakértő úgy gondolja, ha mindenki néhány tucatot ad, az elég jelentős segítség lesz: 50-80 db harckocsi is számottevő mennyiség. Különösen, hogy az aktív front nem olyan széles Ukrajnában jelenleg, tehát azokon a területeken van szükség harckocsikra, ahol az oroszok támadnak, illetve azokon a területeken, ahol az ukránok akarnak ellentámadást végrehajtani, hiszen ez a legfontosabb, hogy ne csak gyalogosan, hanem részben páncélozott harckocsikkal is tudjanak támadni. Az ideális az lenne, ha a harckocsikkal át tudnák törni a frontot. Ahol leginkább ellentámadást akar indítani az ukrán haderő, ott rendes kiépített védelmi vonalak vannak orosz részről is. Ezeket a területeket akarják a páncélosokkal áttörni és utána ezt követően pedig páncélozott harci járművekkel rendelkező gyalogsággal elfoglalni. Tálas szerint valószínűleg tanácsadók, a harckocsihoz, hadvezetéshez értő szakértők is támogatják Ukrajnát.

A cél az, hogy a tavaszi orosz támadás előtt eljusson a segítség Ukrajnába.

(Kiemelt képünk illusztráció: Német tüzérek bemutatót tartanak egy Leopárd 2 típusú harckocsin Mark Rutte holland miniszterelnök és Dalia Grybauskaite litván államfő látogatása tiszteletére a közép-litvániai Rukla NATO-támaszpontján 2017. augusztus 11-én. Az észak-atlanti szövetség az orosz-ukrán konfliktus kiújulása miatt csapatokat állomásoztat a keleti szárnyának megerősítésére a NATO megnövelt előretolt jelenlét keretein belül. MTI/EPA/Valda Kalnina)

 

Tegnap 10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.