Hét régióban gyérítik a szúnyogokat

A tavalyinál esősebb időjárás miatt idén már április eleje óta fel kell lépni a csípőszúnyogok lárvái ellen. 

2023. május 8., 17:57

Szerző:

Már április eleje óta irtják a szúnyoglárvákat a csapadékosabb időjárás miatt. Az elmúlt hónapban biológiai kezelésekkel sikerült megfelelő szinten tartani a szúnyogártalmat. Ahogyan azonban melegszik az idő, és a vizes élőhelyek hőmérséklete húsz fok fölé emelkedik, a lárvák fejlődése felgyorsul. Számos faj esetében akár egy hét alatt is kifejlődnek a lárvákből. Hét régióban gyérítik a szúnyogokat, – írja a katasztrófavédelem

Az elmúlt hetekben a Tisza, majd a Duna és mellékfolyóik kisebb áradása miatt nagy kiterjedésű tenyészőhelyek alakultak ki, ezekben és az esők miatt összegyűlt vizekben is jelentős mennyiségű vérszívó szúnyog fejlődött ki. Ezen a héten a sekélyebb víztestekben, valamint a nagyobb kiterjedésű vizek szegélyzónáiban lesz szükség földi biológiai lárvagyérítésre. Várhatóan a jövő héttől kiterjedt légi kezelések is lesznek, a biológiai készítmény granulátumos változatát alkalmazzák majd.

Földi biológiai lárvagyérítést terveznek végezni a szakemberek a Duna-kanyarban, valamint a folyó szekszárdi, bajai és mohácsi térségében is. Szintén földi technológiás kezelések várhatóak a Velencei-tó környéki lápos élőhelyeken. Békés vármegyében, a Körösök mentén néhány településen már a kifejlett szúnyogok ellen is védekezni kell. Az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak majd  és a kezelések pontos időpontjáról a lakosságot is tájékoztatják. A platós gépjárművekről az esti, éjszakai órákban permetezik ki a gyérítéshez használt szert.

Az átvonuló záporok számos, szervezett módon nem kezelhető csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyet hoznak létre közvetlen lakókörnyezetünkben. Ezek felszámolásával érdemben csökkenthetjük a szúnyogártalmat. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linken érhető el, írja közleményében a katasztrófavédelem.  

(Kiemelt képünkön szúnyog. Fotó: Soumyabrata Roy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)