A botrányok ellenére Sztojka Attila lett a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos

Orbán Viktor újra kinevezte Sztojka Attilát a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak, annak ellenére, hogy januárban több hangfelvétel is kiszivárgott, amelyen az Országos Roma Önkormányzat Fideszhez húzó tagjait édesgeti ígéretekkel.

2022. június 18., 15:37

Szerző:

Május 27-én még nem volt a kormánybiztosok neve között Sztojka Attila, de a legutóbbi Magyar Közlönyben már újra Sztojka lett a romaügyi kormánybiztos – szúrta ki a 444.

A Népszava Sztojkáról még január hozott nyilvánosságra egy titkos hangfelvételt, amin az Országos Roma Önkormányzat Fideszhez húzó tagjait édesgeti ígéretekkel. A lap információi szerint a titokban rögzített felvétel december végén, egy budapesti szállodában rendezett találkozón készült, ahol Sztojka Attilán kívül az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak egy része vett részt: a kormánypárti Lungo Drom képviselői és szövetségeseik. A több mint két és fél órás hanganyag elején Sztojka Attilát név szerint is bemutatták.

Egy másik hangfelvételen Sztojka azt mondta, hogy nem az ORÖ-ből, hanem „a párt, a Fidesz” részéről került pozíciójába, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére elvállalta, hogy a cigányok és az Orbán-kormány kapcsolatát sokkal szorosabbá teszi. 

Sztojka szerint a megbeszélésén résztvevők „mindegyike a jobboldalhoz, a Fideszhez kötődik”, és ezt a kormánypárt is tudja, de „azt is be kellett látnunk, hogy magatokra hagytunk titeket” – tette hozzá a kormánybiztos. Sztojka szerint a romaügy továbbra is nemzeti ügynek tekinthető, de azt érzi, hogy az ORÖ megítélése nagyon rossz.

Sztojka azt is mondta, hogy a Fidesz kizárólag a Lungo Dromot tekinti partnerének.

„Higgyétek el, ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek”

– ígérte Sztojka Attila, aki szerint a Fidesz biztosan meg fogja nyerni a választást 2022-ben. Sztojka szerint nagyon fontos az egzisztencia és a megélhetés, „ezért amilyen lehetőségek lesznek, azok elsősorban hozzátok fognak jönni (...) Ti nem azért fogtok pénzt kapni, mert nem kell érte semmit tenni. Ti azért fogtok pénzt kapni, mert eddig is pénz nélkül csináltatok dolgokat. Most pedig meg lesztek fizetve érte. Az is valós, hogy az a váltás, ami most bekövetkezik ahhoz, hogy megmentsétek az ORÖ-t, az nem veszélyeztetheti a ti családi megélhetéseteket. Ezért minden olyan lehetőséget meg akarunk adni nektek, ami a ti biztonságotokat szolgálja. Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig. Van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle” – mondta Sztojka Attila a kiszivárogtatott hangfelvételen.

A Népszava harmadik erről szóló cikkjében arról is írt, hogy Sztojka azzal riogatott, hogy a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”.

(Kiemelt kép: Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.