Néhány egyszerű szokás, amivel megőrizheted az egészséged

Egy kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal rengeteget tehetsz azért, hogy megőrizd az egészséged.

2024. április 21., 07:48

Szerző:

Fontos, hogy legyenek olyan szokásaid, amelyek már eleve támogatják a testedet és a lelkedet is. Bár eleinte talán nem tűnnek könnyen megvalósíthatónak, valójában tényleg csupa egyszerű dologról van szó, amihez idővel egyre könnyebb hozzászokni. Ne feledd, az egészséged a tét!

Étrend!

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, borzasztóan fontos, hogy a bélrendszerünk egészsége is rendben legyen. Ennek érdekében sok mindent tehetünk, és minden módszer közül is az egyik legfontosabb az étkezéseinkre való odafigyelés. Alapjaiban véve például fontos lenne, hogy kevesebb húst és több növényi alapú élelmiszert, főként friss zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk – írja a Glamour.

Ugyanis a kutatások szerint ha erre figyelünk, az számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve a bélrendszerünk egészségének javítását, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának a csökkentését. De fontos az is, hogy ha húst fogyasztunk, az feldolgozatlan és jó minőségű legyen, illetve hogy tényleg mértékkel adjunk neki helyet az étrendünkben. Olajos halakat viszont - mint például a lazac vagy a makréla -, jóval többször érdemes ennünk, mint azt általában tesszük - akár heti 2-3 alkalommal is.

Mozgás!

Egy egészséges életmódban a testmozgásnak is fontos szerepet kell játszania. Ez sokunknál ott csúszik félre, hogy nem érzünk magunkban kellő motivációt ahhoz, hogy például heti 2-3 alkalommal eddzünk vagy válasszunk magunknak egy konkrét sportágat, ami aztán állandósul az életünkben. Valójában azonban nem is feltétlenül kell csakis a sportolásban keresnünk a megoldást.

Rengeteget számíthat például az is, ha fokozatosan egyre többet sétálunk, ahova tudunk, gyalog vagy kerékpárral megyünk, kertészkedünk vagy kirándulunk. Az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek ugyanis szintén fontos elemei lehetnek egy aktív életmódnak. Végeredményben pedig segíthetnek, hogy egészséges legyen, vagy maradjon a testsúlyunk, megfelelően működjön az anyagcserénk, és esetleg az izomtömegünket is tudjuk növelni.

Társas kapcsolatok

Ha egészségesebben szeretnénk élni, ahhoz bizony az is fontos, hogy legyenek igazán jó emberi kapcsolataink. Még ha úgy is érzed, hogy mindig jól elvagy egyedül, akkor is vedd figyelembe, hogy a kutatások szerint a másokkal együtt töltött idő enyhítheti a szorongást és a stresszt, jót tehet a hangulatunknak, és még a jobb kognitív és fizikai egészségünket is elősegítheti.

Kevesebb stressz

Sok a dolgod, nem látod át, mikor érsz a feladataid végére, és már nem is emlékszel rá, hogy mikor pihented ki magad utoljára igazán? Az ilyen és ehhez hasonló momentumok könnyen stresszessé tehetnek, ami viszont egyre nagyobb veszélyként lehet jelen az életedben. A rossz stressz ugyanis jelentős mértékben hozzájárulhat minden egészségügyi problémához - úgymond néma gyilkosként viselkedhet.

Hogy ne így legyen, próbálj meg tudatosan dolgozni az életedben jelen lévő stresszen. Jó ötlet lehet például, ha meditálsz, több időt töltesz a természetben, rendszeresen szánsz időt az olvasásra, amikor pedig elfáradsz, megengedsz magadnak egy kis szünetet. 

Tudatos alvás

Fontos, hogy neked is legyen egy jó alvási rutinod, beleértve azt is, hogy minden este megpróbálsz nagyjából ugyanakkor lefeküdni, reggel pedig felkelni – írja a lap.

A jó alvás titka – Mutatunk négy egyszerű módszert, amivel kipihentebben ébredhet

A melatoninról, az alvás egyik meghatározó hormonjáról már sokan hallottak. Ennek köszönhetjük, hogy este elálmosodunk és jól alszunk. Kizárólag naplemente után, a sötétség hatására indul el a termelődése az agyban. Amint a szemünk reggel megérzi a fényt, a melatonin termelése leáll, és alacsony marad, mindaddig, amíg a fény éri a szemünket. Minél világosabb van körülöttünk, akár természetes vagy lámpafény, agyunk és testünk annál inkább érzi, hogy ideje felkelni. 

„A legtöbb embernek a szükségesnél alacsonyabb a D-vitamin-szintje, ami rossz alvással, rövidebb alvásidővel, alvászavarokkal és éjszakai ébredéssel jár együtt. A borús téli napokon nem érjük el a szükséges mennyiségű napfényt, így előnyös lehet többet fogyasztani D-vitaminban gazdag élelmiszerekből, mint például a vörös hús, tojássárgája vagy az olajos hal” – idézi a 24.hu G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnökét.

Az alvás mennyiségét télen sem kell növelni

Télen kevesebb a napsütés, emiatt azt érezhetjük, hogy több alvásra van szükségünk, de ez nem így van. A legtöbb felnőtt esetben hét és kilenc óra között mozog a szükséges alvás napi mennyisége. Ha úgy érezzük, hogy jó lenne hétvégén sokáig aludni és pótolni a hétköznap kieső alvásidőt, ne tegyük, mert hosszútávon ez csak ront a helyzeten.

Valójában fontos lenne, hogy minden nap ugyanakkor ébredjünk, és ugyanabban az időben feküdjünk le, függetlenül attól, hogy munkanapról van-e szó vagy sem.

A pihentető alvás a matracon is múlik

Van, aki a puha matracra esküszik, amibe esténként valósággal belesüppedhet. Mások a kemény felületen tudnak jól aludni. A matracválasztás első szempontja télen is a kényelem és a tartás, hogy garantálja a pihentető alvást és a hát váz-és izomrendszerének egészséges tartását. G. Németh György szerint a matrac vastagsága segíti a megfelelő alátámasztást és a jobb súlyelosztást a nyomáspontok enyhítésére. 

Ne legyen moziszoba a háló

A televízió nem az egyetlen lehetséges zavaró tényező a hálószobában. Az aktuális hangulatunk erősen befolyásolja az alvásunk minőségét, de az esti tévézés, a vibráló fények, a zajok, amelyek egy tévéből érkeznek, nincsenek jó hatással sem az alvásunkra, sem arra, hogy kipihenten ébredjünk reggel. Ezért érdemes megszabadulni a televíziótól, számítógéptől, de még a mobiltelefontól is a hálószobában.

Legyen esti rituálénk

A kisgyermekeknek a szülők mesét mondanak miután ágyba bújtatták őket. Ez a megszokott szertartás segít nekik elaludni. Felnőtt korban is hasonló hatást érhetünk el egy megszokható rutin bevezetésével, mivel ezek az ismétlődő cselekvések segítenek jelezni a testnek és az elmének, hogy itt az ideje az alvásnak. Ez lehet meditáció, olvasás, naplóírás vagy egy légzésgyakorlat.