Szijjártó: Véglegesen összedőlt a kínai oltóanyaggal szembeni liberális propagandahadjárat

A kormány és a Fidesz eddig „oltásellenes baloldal”-t emlegetett, most a külügyminiszter a „liberális propagandahadjáratot” bírálta a WHO által jóváhagyott kínai vakcinával szemben tanúsított korábbi ellenállás miatt.

2021. május 10., 18:32

Szerző:

Azzal, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken globális jóváhagyást biztosított a Sinopharm-vakcina számára, véglegesen összedőlt a kínai oltóanyaggal szembeni liberális propagandahadjárat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint „ideje véget vetni annak a rendkívül felelőtlen politikának, amivel megpróbálták emberek tíz- és százezreit elbizonytalanítani az oltások felvételétől”.

Szijjártó Péter úgy vélte, „a WHO döntése világosan mutatja, hogy azok döntöttek helyesen az elmúlt hónapokban, akik nem ideológiai vagy geopolitikai kérdésként tekintettek a kínai oltóanyagra, hanem úgy, mint ami: vagyis emberéletek megmentésére alkalmas eszközként”. Hozzátette: a szerződések szerint további 1,7 millió adag Sinopharm-vakcina érkezik még Magyarországra.

Bejelentette azt is, hogy kedden újabb 200 ezer adagos Szputnyik V orosz oltóanyagszállítmány érkezik Magyarországra. Ha Magyarország nem vásárolt volna Szputnyik-vakcinát, illetve ha Oroszország nem szállított volna a megállapodásnak megfelelően, akkor egymillióval kevesebb magyar ember kaphatott volna védőoltást – tette hozzá Szijártó Péter az MTI tudósítása szerint.

Bár ezúttal a külügyminiszter „liberális propagandahadjáratot” emlegetett, a kormányzat és fideszes politikusok az „oltásellenes baoldalt” bírálták a kínai oltóanyaggal kapcsolatban. Így tett nemrég Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő is, aki azt mondta, „hatalmas pofára esés az oltásellenes baloldalnak” a Sinopharm-vakcina engedélyezése.

A 168.hu korábban beszámolt róla, hogy a Fidesz és a kormány kommunikációjában jó ideje jelen van az ellenzéki pártokkal szemben a vírus elleni védekezés akadályozásának, az álhírterjesztésnek és az oltásellenességnek a vádja. Orbán Viktor is beszélt baloldali oltásellenes kampányról, azt is állította, hogy „hatalmi megfontolásból” beszélik le az embereket az oltásról, „és meg is halnak olyanok, akik hallgatnak a baloldalra.”

A Fidesz üzenetének annyi valóságalapja van, hogy az ellenzék még tavaly év végén, idén év elején a kínai és az orosz vakcinákkal összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a kormány az EU által még nem engedélyezett vakcinákkal tervez itthon oltani. Januárban a DK petíciót is indított az európai engedéllyel nem rendelkező kínai oltóanyag ellen. (Megjegyzendő, hogy a WHO jóváhagyása sem az Európai Gyógyszerügynökség engedélye.)

Ezt az ellenzéki óvatosságot és figyelmeztetést fordította a kormányzati kommunikáció oltásellenességgé, holott sem a „baloldal”, sem az ellenzéki pártok nem kampányoltak a koronavírus elleni vakcináció ellen. Sőt, április 5-én az ellenzéki pártok vezetői közös nyilatkozatban álltak ki a védőoltás fontossága mellett.

A Fidesz később mégis elindította telefonos kampányát azzal a céllal, hogy az emberek ne higgyenek a baloldal „elbizonytalanító oltásellenes akcióinak”. A Jobbik fel is jelentette az akciót, mondván: „zaklató gyűlöletkampányban terjesztenek rémhíreket Orbánék”. Pedig egy kutatás kimutatta, hogy az emberek csaknem kétharmada szerint az ellenzék nem oltásellenes, és ezt még a Fidesz-szimpatizánsok harmada is így gondolja.

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.