06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Hidvéghi: Hatalmas pofára esés a baloldalnak a Sinopharm-vakcina engedélyezése

A fideszes EP-képviselő szerint beigazolódott, hogy a baloldal egy hatásos és biztonságos vakcináról akarta lebeszélni a magyar embereket.

2021. május 8., 13:56

Szerző:

A HírTV-nek adott interjút Hidvéghi Balázs, és ennek egy részletét megosztotta a Facebook-oldalán is. A kínai Sinopharm vakcina WHO-engedélyével kapcsolatban azt mondta: „Hatalmas pofára esés ez az oltásellenes baloldalnak. Hiába kampányoltak Gyurcsány és emberei hónapok óta a kínai oltóanyag ellen, már a WHO is engedélyezte azt.”

Szerinte a baloldal egy hatásos és biztonságos vakcináról akarta lebeszélni a magyar embereket. A videóban a fideszes EP-képviselő kifejtette: a WHO döntése visszaigazolja a magyar kormány politikáját, amely szerint minden, a szakma által jónak ítélt oltásra szükség van.

A baloldal hónapok óta azon igyekszik, hogy oltásellenes kampányával elbizonytalanítsa az embereket, elsősorban az orosz és a kínai vakcinákkal szemben – tette hozzá.

A WHO pénteken hagyta jóvá a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását – jelentették be Genfben, a szervezet székhelyén.

A WHO első alkalommal hagyta jóvá olyan oltóanyag használatát, amelyet nem nyugati gyógyszercég fejlesztett ki a koronavírus ellen. Korábban kínai vakcinát még nem engedélyezett a WHO vészhelyzeti alkalmazásra semmiféle más fertőző betegség ellen sem.

Ez a lépés lehetővé teszi azt is, hogy a Sinopharm-vakcina használható legyen a védőoltások méltányos elosztására létrehozott COVAX-programban is. A kínai gyógyszercég máris jelezte, hogy kész jelentős mértékben hozzájárulni a vakcinaelosztó programhoz.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) a hét elején tette közzé véleményét a Sinopharm-vakcinával kapcsolatban. Közlésük szerint – a klinikai vizsgálatok harmadik fázisának adatai alapján – az oltóanyag két dózisának beadása után 78,1 százalékos hatékonyság várható, és „nagy biztonsággal” kijelenthető, hogy a vakcina védelmet nyújt a 18–59 közötti korosztálynak. Ugyanakkor a SAGE azt is kiemelte, hogy „kevésbé lehet bízni” abban, hogy a Sinopharm-vakcina hatásos a 60 év feletti korosztály számára, és nagyon kevés információ áll rendelkezésre az esetleges súlyos mellékhatások előfordulásáról ebben a korosztályban.

Korábban a Sinopharm vállalat 79,3 százalékos hatékonyságot ígért. A kínai gyártó nem tette közzé a klinikai vizsgálatok utolsó fázisának eredményeit, ezért a WHO ezeknek a – nagyrészt az Egyesült Arab Emírségekből származó – adatoknak a részletes pótlását kérte. A WHO közölte: jövő hétre várható a döntés az ugyancsak kínai Sinovac-vakcina vészhelyzeti engedélyezéséről.

(Kiemelt kép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban 2020. december 16-án. Fotó: MTI | Kovács Attila)