Menczer Tamás egy türk tanácsos kérdésre is oltásellenes baloldallal válaszol

Mi célt szolgál a magyar külügy által a dezinformációk megelőzésére javasolt türk média-együttműködési platform? – kérdezte Szél Bernadett ellenzéki képviselő. Oltásellenes baloldal – válaszolta Menczer Tamás.

2021. április 30., 11:50

Szerző:

Konkrétum ugyan nem volt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárnak Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában, de így legalább belefért a Fidesz kommunikációs panelje. „Milyen dezinformáció megelőzését szolgálná a külügy által javasolt türk médiaplatform, és a hegyi-karabah konfliktus kapcsán pontosan milyen dezinformációs támadásról beszélt az államtitkár?” – kérdezte az ellenzéki képviselő.

Szél ezzel arra utalt, hogy néhány hete Azerbajdzsánban járt Sztáray Péter, a külügyi tárca biztonságpolitikáért felelős államtitkára és egy, a Türk Tanács tagállamai közötti, a dezinformációk megelőzését célzó média-együttműködési platform létrehozására tett javaslatot. A magyar külügy erről nem tett bejelentést, hanem a 24.hu vette észre az azeri hírügynökség jelentését, amelyben az állt: Sztáray azzal indokolt, hogy a Hegyi-Karabahban kitört tavaly őszi örmény-azeri konfliktus idején kellett nagyon sok „dezinformációs támadást” leküzdeni.

Az ellenzéki politikus tisztázó kérdésére azonban Menczer csak annyit válaszolt: „Mi minden álhírt - témától függetlenül – rossznak és helytelennek tartunk. Különösen károsnak tartjuk a magyar baloldal kamuvideóit és álhíreit, amelyeket a vírus elleni védekezéssel kapcsolatban terjesztenek. Kérjük a Képviselő Asszony közbenjárását, hogy a baloldal ezzel hagyjon fel.”

A Fidesz és a kormány kommunikációjában jó ideje jelen van az ellenzéki pártokkal szemben a vírus elleni védekezés akadályozásának, az álhírterjesztésnek és az oltásellenességnek a vádja. Orbán Viktor is beszélt baloldali oltásellenes kampányról, azt is állította, hogy „hatalmi megfontolásból” beszélik le az embereket az oltásról, „és meg is halnak olyanok, akik hallgatnak a baloldalra.”

A Fidesz üzenetének annyi valóságalapja van, hogy az ellenzék még tavaly év végén, idén év elején a kínai és az orosz vakcinákkal összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a kormány az EU által még nem enedélyezett vakcinákkal tervez itthon oltani. Januárban pedig a DK petíciót is indított az európai engedéllyel nem rendelkező kínai oltóanyag ellen.

Ezt az ellenzéki óvatosságot és figyelmeztetést fordította a kormányzati kommunikáció oltásellenességgé, holott sem a „baloldal”, sem az ellenzéki pártok nem kampányoltak a koronavírus elleni vakcináció ellen. Sőt, április 5-én az ellenzéki pártok vezetői közös nyilatkozatban álltak ki a védőoltás fontossága mellett.

A Fidesz két héttel később mégis elindította telefonos kampányát azzal a céllal, hogy az emberek ne higgyenek a baloldal „elbizonytalanító oltásellenes akcióinak”. A Jobbik fel is jelentette ezt az akciót, mondván: „zaklató gyűlöletkampányban terjesztenek rémhíreket Orbánék”. Pedig egy közvéleménykutatás kimutatta, hogy az emberek csaknem kétharmada szerint az ellenzék nem oltásellenes, és ezt még a Fidesz-szimpatizánsok harmada is így gondolja.

(Kiemelt kép: Menczer Tamás államtitkár az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.