Szijjártó telefonon beszélt a macedón kollégájával a Gruevszki-ügyről, szerinte Magyarország tiszteletben fogja tartani a nemzetközi jogot

2018. november 15., 10:00

Szerző:

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel csütörtök reggel - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t. A közlemény szerint a beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során – közölte a KKM.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Ha az Orbán-kormány jogi kérdésnek tartja a Gruevszki-ügyet – fűzhetjük hozzá – akkor a kérdés csak az, hogy a macedón exkormányfővel miért kivételeznek, és miért nem viszik vissza Budapestről Röszkére vagy Tompára a tranzitzónába. A hagyományos jogi út egyébként nem sok jót jlent Nikola Gruevszki számára, mert Macedónia biztonságos országnak számít, macedón állampolgár utoljára 2015 nyarán  állampolgár kért menedékjogot Magyrorságon, de akkor sem kapta meg.