Szijjártó: Nem számolunk a CanSino és a CoviShield vakcinákkal

Korábban úgy volt, hogy többmilliós tételben vásárol Magyarország ilyen oltóanyagokat, de ma már úgy tűnik, nincs rá szükség.

2021. április 9., 12:31

Szerző:

A külügyminiszter egy más témában rendezett pénteki sajtótájékoztatón az ATV kérdésére elmondta, lekerült a napirendről a CanSino és a Covishield beszerzése. 

"Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésére, hogyha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket" - mondta Szijjártó Péter a lapnak. 

A külgazdasági és külügyminiszter azzal indokolta, hogy nem vásárolunk a két keleti oltóanyagból, hogy “a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább”.

A CanSino és CoviShidld oltóanyagok nincsenek az országban és mivel a gyártási kapacitások a gyártóhelyeken úgy alakulnak, hogy csak későbbi érkezéseket jeleznének előre, “ezért azt gondolom, hogy ezekkel az oltóanyagokkal nem kell számolnunk a következő időszakban” - jelentette ki kérdésünkre Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer oltás van még hátra, amelyet április hónap folyamán fognak leszállítani, valamint a már bent lévő 800 ezer első oltásból 500 ezerhez a második dózist és a hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a másodikat. “Ennek az időtáblázatának az összerakása zajlik” - fogalmazott. A kínai Sinopharm vakcina kapcsán is azt mondta: “ők már előteljesítésben vannak”, hiszen az áprilisra esedékes 500 ezer Sinopharmból 100 ezer már itt van és most a további szerződéses mennyiség szállításának ütemezéséről beszélünk.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: MTI/Krizsán Csaba)