Leállított vakcinaexport: késni fog az indiai CoviShield

Április végéig megtiltotta az indiai kormány az ország legnagyobb gyógyszercégének, hogy külföldre szállítson vakcinát, miközben otthon is hiány van belőle. Ez érinti a magyar megrendelést is.

2021. március 26., 10:18

Szerző:

A világ legnagyobb gyártója, az indiai Serum Institute (SII) felfüggesztette az exportot, ami globális fennakadást okoz a vakcinaellátásában. A fennakadásnak leginkább a szegényebb országok fogják meginni a levét, ugyanis az SII az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű, a fejlődő országok beoltását célzó programjának a legnagyobb beszállítója. Jóllehet, a gazdag országok is számítanak az AstraZeneca helyi verzióját, a CoviShield vakcinát gyártó SII termelésére, de ez is akadozni fog – írja az Index.

A CoviShieldből egyébként Magyarország is rendelt, a jelenlegi fennakadás miatt azonban ezek a szállítmányok is késni fognak.

Az al-Jazira cikke szerint mindeddig mintegy 60 millió dózist szállított le India a világ mintegy 76 országának, miközben belföldön nagyjából 54 millió oltóanyagot osztott szét saját állampolgárai között. A járvány új hulláma azonban arra késztette az újdelhi kormányt, hogy ideiglenesen, legalább április végéig felfüggessze a vakcinaexportot.

A lépés az indokolta, hogy az SII kapacitásának jelentős részét a külföldi megrendelések teljesítése foglalja le, miközben az ország több államában is vakcinahiány van. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor nemrég kiderül, hogy Indiában a betegség egy újabb mutánsát fedezték fel. A szakemberek szerint az új variáns két, már korábban azonosított változat tulajdonságait is magában hordozza, de egyelőre nem világos, hogy veszélyesebb lenne-e az eredeti vírustörzsnél.

Az SII eddig 28 millió adagot szállított le a COVAX-nak, márciusban további 40 millió, áprilisban pedig még 50 millió dózisra számított az ENSZ-program. Ez most csúszik, amíg India saját, 1,4 milliárdos lakosságának beoltására összpontosít. A WHO kezdeményezésére létrehozott COVAX nemzetközi program azt tűzte ki célul, hogy az év végéig kétmilliárd dózist osszon szét az alacsony jövedelmű országok között.

(Kiemelt kép: Az új koronavírus elleni indiai oltóanyagot, a Covishield-et mutatja egy egészségügyi dolgozó a Himacsal Prades indiai államban fekvő Kangrában 2021. január 18-án. A vakcinát a világ legnagyobb szérumgyártója, az indiai Serum Institute of India (SII) készíti. Fotó: MTI/EPA | Szandzsaj Baid)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).