Pirotechnikai eszközöket és késeket is találtak a „Fradi-vonat” németországi átvizsgálásánál

Az állítólag több száz német rendőrt felvonultató ellenőrzés során pirotechnikai eszközöket, késeket, arcot elfedő maszkokat és kábítószert is találtak.

2023. március 10., 13:49

Szerző:

Csütörtök reggel a németországi Bad Schandau állomásnál a rendőrök megállították azt a szerelvényt, amellyel szerda este nagyjából ezer szurkoló indult Leverkusenbe, ahol a csütörtök este a Ferencváros a Bayer Leverkusen otthonában játszik majd a labdarúgó-Európa-liga nyolcaddöntőjében – írja a hvg.hu a Sächsische.de értesülése alapján.

Miután az osztrákok előre jelezték, hogy nem engedik át a szerelvényt Ausztrián, a vonat Szlovákián és Csehországon keresztül érkezett meg Németországba.

A német beszámoló szerint a másfélórás rendőri akció fő célja az volt, hogy kiszűrjék a veszélyes eszközöket. A rendőrök több száz ember poggyászát és a vagonokat is átkutatták. Mint olvasható, füstfáklyákat, füstbombákat, tiltott késeket és kábítószert is találtak „mérsékelt mennyiségben”.

A rendőri intézkedésről az Ultrasliberi Hungaria szurkolói csoport egy fotót is megosztott, amelyet később közzétett a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. Kovács Zoltán azt írta:

„Szórakoztok velem: a német rendőrség két órára feltartóztatta a Ferencváros szurkolóit szállító vonatot. Azt mondják, a vonat »veszélyt jelent Németországra«. És még a nyugati »barátaink« mernek leckéztetni minket »demokráciából« és »jogállamiságból«”.

A történteket „természetesen” Magyarország külügyminisztere sem tudta cselekvésmentesen kezelni.

„Sikerült elérni, hogy a ferencvárosi szurkolók különvonata prioritást élvezzen Németországban, miután a helyi hatóságok minden előzetes jelzés nélkül megállították, majd hosszú ellenőrzésnek vetették alá őket, így nem érték volna el a Bayer Leverkusen–Ferencváros futballmérkőzést” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a szurkolók számára most is zajlik a versenyfutás az idővel, miután előzetes jelzés és értesítés nélkül Németországban a vonatról mindenki leszállítottak és ellenőrzésnek vetettek alá egy rendkívül időigényes eljárás keretében – idézte a hirado.hu.

„Amint értesültünk erről, azonnal kapcsolatba léptünk a német rendőrség képviselőivel, és kértük őket, hogy gyorsítsák fel az eljárást, ne veszélyeztessék a ferencvárosi szurkolók időben való megérkezését Leverkusenbe” – tudatta. „A folyamatos megkeresések hatására valamit sikerült gyorsítani az ellenőrzésen, de ez így is több mint másfél órát igénybe vett, ami nyilvánvalóan nehezen elfogadható, és nehezen tudható be valamifajta baráti, konstruktív együttműködésnek” – tette hozzá Szijjártó külügyminiszter.

(Kiemelt kép: Német rendőrök átvizsgálják a szurkolókat szállító vonatot. Fotó: facebook-FradiMob)

 

 

 

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.