Szigorúan ellenőrzött vonatok lesznek mindenhol

Fokozott ellenőrzést tart a vasúti biztonság megőrzéséért a rendőrség a vonatokon.

2022. november 8., 09:01

Szerző:

Fokozott ellenőrzést tart a vasúti biztonság megőrzéséért a magyar rendőrség egy egységes nemzetközi művelet részeként november 8-10. között – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a police.hu oldalon.

A RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált akcióban rendőrök ellenőrzik a személyszállító vonatokat és a vasúti határátkelőhelyeken a szerelvényeket.

Emellett cél az utasok és a jegyvizsgálók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése, megszakítása.

Az ellenőrzés kiterjed a fémlopások megelőzésére is a vasúti infrastruktúra, különösen a fém vezetékek védelméért.

Fellépnek az illegális migráció és ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények ellen, de a rendőrség az akció során a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzésén és felderítésén is dolgozik – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: Keleti pályaudvar, indulásra váró személyvonat. Fotó: Bazsó Bálint/168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.