Szexuális visszaélés: szeptember végén áll bíróság elé R. Gábor, a pedofil plébános

Szeptember 23-án kezdődik tárgyalni a szexuális visszaéléssel vádolt egykori plébános, R. Gábor ügyét.

2024. szeptember 12., 10:20

Szerző:

Szeptember 23-án kezdi tárgyalni a kiskunfélegyházi járásbíróság annak a volt plébánosnak, R. Gábornak az ügyét, aki ellen többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség – számolt be a hírről a Népszava. A lap szerint az ügyben a közelmúltban már megtartották az előkészítő ülést, így legközelebb már a tényleges bizonyítási eljárás kezdődik. 

Nem csak egy papot ért a szexuális visszaélés vádja

R. Gábor az egyike annak a két papnak, akikről a múlt héten – a Pesti Srácok cikke nyomán - kiderült, hogy pedofília gyanújába keveredtek. (A másik pap Hatházi Róbert, aki Kecskeméten szolgált, ahol kitüntették, 2023-ban pedig a pápa látogatása idején a Hősök terén tartott mise szervezésében is részt vett.) A papot már tavaly szeptemberben felmentette az egyház, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálata nyomán a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt ellene. 

A Népszava cikkében kiemeli: hogy R. Gábor pedofília vádjával áll bíróság elé, azért is figyelemre méltó, mert életrajza szerint hivatása során szinte mindvégig fiatalokkal foglalkozott, és díjak sokaságával jutalmazták. A lap információi szerint ugyanakkor több önkormányzat is megfontolja az elismerése visszavonását, még akkor is, ha a díjakat hosszú évekkel a feltételezett bűntettek előtt adományozták neki. 

Furcsa egybeesés

R. Gábor pályafutása alapján különös egybeesésnek tűnik – írja a lap a Pesti Srácok által közölt vádirat részleteire hivatkozva –, hogy 2019 és 2022 között, a kiskunfélegyházi évei alatt történhettek a vélelmezett szexuális visszaélési bűncselekmények, majd a pap pont ezután, 2022 júliusában kérte áthelyezését az eldugott, mindössze 2200 lakosú déli határhoz közeli Nagybaracskára. A helyi sajtó akkori tudósítása szerint a plébános „egészségi okokból” távozott Kiskunfélegyházáról, elfáradt, nem győzte az óriási plébánia irányítását egyedül. R. Gábor távozásakor a búcsúmiséjét a közösség új plébánosa és maga Bábel Balázs érsek celebrálta.

A Népszava megjegyzi: a vádiratban szereplő dátum és a kiskunfélegyházi távozás időbeli egybeesése, valamint R. Gábor amúgy is sok, olykor meglepőnek tűnő áthelyezése miatt megkeresték a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét. A hivatalvezető R. Gábor ügye kapcsán azt írta: Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek „jelezni kívánja, hogy a papság esetén az áthelyezés az általános gyakorlattól függetlenül szokásos eljárásmód.” 

A főegyházmegye mindenről beszámolt

A Bábel Balázs vezette főegyházmegyénél továbbá hangsúlyozták: „A gyermekvédelmi témájú bejelentés Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéhez történő megérkezésének napján azonnali hatállyal elindította a vizsgálatot.” A főegyházmegye továbbá emlékeztetett rá, hogy – anonimizálva – de több sajtóközleményben beszámoltak az ügyről. Az érseki hivatal 2023 márciusában közölte, hogy a Főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálatának bejelentő oldalán keresztül bejelentés érkezett a Főegyházmegye egy papjával szemben, akit az érsek azonnal felfüggesztett az állásából, vizsgálatot indított. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Tama66 / Pixabay)

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.