Politikai támadást sejt a Szépírók Társasága az NKA-támogatás megvonása mögött

Indoklás nélkül szüntette meg az Nemzeti Kulturális Alap a Szépírók Társasága jövő évi támogatását. A szervezet nyílt politikai támadásnak és elhallgattatási szándéknak tartja a döntést. 

2023. október 31., 16:27

Szerző:

Fellebbezési lehetőség és indoklás nélkül megszünteti a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiuma a Szépírók Társaságának támogatását a 2024-es évre – tette közzé a szervezet. Az NKA már tavaly is radikálisan csökkentette a hozzájárulást. Mint írják: „Az őszi fesztiválunk, közgyűlésünk és díjátadónk utáni első munkanapra időzítve érkezett meg hozzánk a hivatalos értesítés arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma a tavalyi radikális csökkentés után úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül teljesen megszünteti a Szépírók Társasága támogatását”.

A Szépírók Társasága kifejti: idei pályázatukat az előző évek sikeres pályázatai anyagaival megegyező színvonalon, hasonló tartalommal állították és azt pedig „legalább egy évtizedes hagyománnyal rendelkező, reprezentatív magyarországi (...) írószervezetek, melyek taglétszáma a pályázatot megelőző évben legalább száz fő, és éves rendszerességgel szerveznek a pályázati célban megjelölt programokat” számára írták ki, ezért a negyedszázados múlttal és négyszáz taggal rendelkező, évi száz programot megvalósító Szépírók Társasága a döntést nehezen tudja máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Szépírók Társasága, Facebook)