Felmérés: egyre több magyar hisz a „brüsszeli, szankciós inflációban”

A Népszava és a Publicus közös felmérése szerint sikeres a kormányzati kommunikáció: egyre többen hiszik el, hogy Brüsszel oroszellenes szankciói okozzák a rekord magyar inflációt.

2023. március 20., 08:05

Szerző:

Növekvő mértékben hiszik el a magyarok, hogy „az elhibázott brüsszeli szankciók” okozzák a rekord magyar inflációt, derült ki a Publicus Intézet országos, reprezentatív felméréséből, amit a Népszava ismertetett. Az adatok szerint míg decemberben a megkérdezettek kevesebb mint fele, 47 százalék vélte úgy, hogy a brüsszeli szankciók a hibásak a gazdasági helyzetért, addig február 28 és március 6 között már 63 százalék válaszolta ezt a feltett kérdésre.

Ezzel szemben már csupán 33 százalék vitatta a súlyos magyarországi gazdasági válság központi magyarázatát.

A felmérés kiemelte, nőtt a szakadék az ellenzéki és kormánypárti szimpatizánsok között is a kérdés megítélésében. Az ellenzékiek között is nőtt a Brüsszelt hibáztatók száma, 19 százalékról 26 százalékra, ez azonban még mindig messze elmarad a kormánypártiak között tapasztalt változástól, ahol 86 százalékról 96 százalékra emelkedett az üzenettel egyetértők aránya.

Le az árdrágítókkal!

Hasonlóképpen sikeres volt az a kormányzati propagandaelem, amely az üzletekben tapasztalt magas árakért a kereskedőket, azaz az „árdrágítókat” teszi felelőssé. Erre a kérdésre, több válasz közül a többség őket hibáztató választ adott.

Az ellenzékiek körében továbbra sem népszerű a központi árstopokkal operáló kormányzati gazdaságpolitikát az ellenzéki szavazók 99 százaléka utasítja el, ez az arány is emelkedett 3 százalékot december óta. Ugyanakkor a kormány szimpatizánsai körében pedig a gazdaságpolitika támogatása emelkedett meg, még hozzá nagyon. Míg decemberben 32 százalék támogatta közülük az orbáni gazdaságpolitika minden elemét, addig márciusban már 47 százalék, sőt, annak elutasítottsága a bizonytalanok körében is csökkent, 80-ról 76 százalékra.

Tegnap 19:20

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.