Szaniszló Sándor: Minden beruházásunk le fog állni, ha a reptér kormányzati kézbe kerül

Ha a reptér a fideszes oligarchák martaléka lesz, az önkormányzat csődöt jelenthet a XVIII. kerületi polgármester szerint. Interjú.

2021. október 29., 12:04

Szerző:

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormány zsíros ajánlatot tett a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér jelenlegi működtetőjének, és a visszavásárlás folyamata most már bármelyik pillanatban lezárulhat, ennek pedig nem mindenki örül felhőtlenül. A XVIII. kerület DK-s polgármesterével, Szaniszló Sándorral arról beszélgettünk, az állami üzemeltetés pontosan milyen következményekkel járna Pestszenlőrinc és Pestszentimre szempontjából, de ugyancsak szóba kerültek a kerületi fejlesztések és a finanszírozásuk forrása. A polgármester azt is elárulta a 168-nak, hogyan tud majd együtt dolgozni korábbi párttársával, Kunhalmi Ágnessel, illetve a kormányváltás után az ellenzéki koalíció mennyire bánik majd méltányosan a fideszes önkormányzatokkal.

Ön első sorban azért kritizálja a kormány azon szándékát, hogy megvásárolják a Liszt Ferenc Repülőteret, mert állítása szerint kétezer-hatszáz kerületi család megélhetése függ a reptértől. Hogyan kötődik pontosan a repülőtérhez a jövedelmük, és ez miért kerül veszélybe, ha az állam veszi át a működtetést?

A reptér működtetésében számos alvállalkozó vesz részt, ezen kívül jelen vannak nagy multicégek, üzletek, illetve külső munkavállalók, pilóták és az ellátmány kiszolgálói. Az érintett kétezer-hatszáz családnak alapvető érdeke, hogy továbbra is olyan társaságnál dolgozzanak, amely nemcsak kitermeli a munkabérüket, hanem hosszú távon tervezhető, normális életkörülményeket biztosít.

Amennyiben a reptér állami kézbe kerül, akkor az imént felvázolt feltételek nem valósulhatnak meg?

Megannyi probléma felmerül ezzel kapcsolatban, amelyekről senki nem beszél eleget. Éppen a napokban látott napvilágot egy elemzés, amely szerint a kormány által a reptérért felajánlott összegből még tizenhetedik havi nyugdíjat is lehetne fizetni. Ez mutatja, hogy milyen irdatlan nagy összegről van szó. Figyelembe véve a reptér jelenlegi gazdasági értékét, a kormány legalább kétszeresen túlfizeti az árat. Annak idején körülbelül hétszázötven milliárd forintért adta el a magyar állam a repteret.

A sajtóban négyszázötven milliárd forintot emlegettek.

Igen, azt még a Gyurcsány-kormány intézte, azonban utána a megmaradt részen a Fidesz-kormány adott túl, így mindenestül hétszáz milliárd forintért értékesítették. A jelenlegi ajánlat kétszerese ennek az összegnek. Ráadásul az üzemeltető is nehéz helyzetben van, hiszen ebben az évben több mint kétszázhuszonkét milliárd forint veszteséget szenvedtek. Néhány napja a környező települések polgármesterivel együtt személyes konzultáción vettünk részt a reptér vezérigazgatójával, és ott tájékoztattak a reptér állapotáról. További kardinális tényező, hogy a magyar kormány tíz-tizenöt millió forinttal támogatja a multicégeket, ha egyetlenegy munkahelyet létrehoznak az országban, a reptér pedig rengeteg munkahelyet teremtett. Ha ennyi szabad forrásunk lenne, akkor nyilván újabb munkahelyek létrehozására kellene az államnak ezt az összeget fordítania, nem a meglévők kivásárlására. Nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy az egész mögött azok a fideszes oligarchák állnak, akik újabb, hosszú távon megtérülő befektetési lehetőséget keresnek. Ezenfelül az egy percig sem tisztázódott, hogy a reptér tisztán kormányzati tulajdonban lenne, vagy esetleg a kormányhoz közeli oligarchák tulajdoni közössége töltené be a hivatalos vásárló szerepét. Sajnos az utóbbi az esélyesebb. Senki nem tudja, hogy ez a társaság képes-e egy repteret üzemeltetni. A meglévő tulajdonosok egész biztosan értenek hozzá, hiszen hosszú ideje sikeresen működtetik, fejlesztik, évente jelentős beruházásokat hajtanak végre, és a nehéz helyzeteket is át tudták úgy vészelni, hogy a veszteséget kipótolták a tulajdonosok. Ennek következtében a járványhelyzettel járó légiforgalmi leállás egyetlen forintnyi veszteséget sem okozott a magyar államnak és a magyar társadalomnak. Ha ugyanez a veszteséges helyzet állna elő az állami működtetés alatt, azt az adófizetők pénzéből kellene pótolni.


Fotó: Merész Márton / 168.hu

Ön azt mondja, a jelenlegi tulajdonosok sikeresen működtetik a repteret, a kormány mégis rendszeresen nyilvánosan panaszkodik a szolgáltatásra. Hogy is van ez?

A kijelölt államtitkárok panaszkodnak azóta, amióta felröppent a hír, hogy meg szeretnék szerezni a repteret a kormányhoz közel álló oligarchák egy részének. Beszéljünk arról, ami a XVIII. kerület szempontjából fontos. Maga a reptér évente több mint hárommilliárd forint építmény- és telekadót fizet az önkormányzat számára. Tekintettel arra, hogy az összes többi ellenzéki vezetésű településsel együtt a mi önkormányzatunk is büntetésben van most már másfél éve a kormányzati elvonások miatt, a reptér tulajdonosaként az állam egészen biztosan nem fog sem építmény-, sem telekadót fizetni. Ez nálunk csakis veszteségként jelenhet meg. Amennyiben a fideszes oligarchák megvásárolják a céget, biztosra veszem, hogy a kétharmados felhatalmazás keretében pillanatok alatt megszavazzák a reptér nemzeti szempontból kiemelt vállalkozásnak való minősítését. Egy forintot sem fogunk látni tőlük.

Abban az esetben, ha ez a hárommilliárd forintnyi adó nem folyik be a kasszába, miből fog megélni a kerület?

Akkor megoldhatatlan feladattal szembesülünk, hiszen a kormányzati elvonások eddig is hatmilliárd forint veszteséget okoztak a XVIII. kerületnek. Ha ehhez még jön több mint hárommilliárd forint mínusz, akkor menedzselhetetlenné válik a kerületi ügyek kezelése. Jelenleg is szinte hadigazdálkodást folytatunk annak érdekében, hogy fennmaradjon a kerület, és az alapfeladatokat, valamint a szükséges beruházásokat el tudjuk végezni. Őszintén szólva egy ilyen helyzetre nincs megoldás.

Egy másik érdekes kérdés a pestszentlőrinci lakosok szempontjából a zajterhelés problémája, amelyet a reptér sokáig nem oldott meg. A környező polgármesterek most tudtak megegyezni a vezérigazgatóval újra az éjszakai repülési tilalomról. Ön szerint az állam megszegné a megegyezést, vagy szem előtt tartaná a lakosok nyugalmát?

Elméletben semmilyen különbség nem merülhet fel. A zajterheléssel kapcsolatos hatásköröket a kormány intézi. Bizonyos kormányrendeletek és törvényi határozatok szabályozzák, hogy a mélyalvás időszakban nem szabad a gépeket reptetni. Ezt a reptér jelenlegi üzemeltetői tizenkétszer szegték meg ebben az évben a kiadott statisztikák alapján. Ezért pár tízezer eurónyi bírság jár, ami nem túl nagy összeg. Nyilván, ha a többszöröse lenne, az visszatartó erőként hatna. Akár kormányzati kézben lenne a reptér, akár a jelenlegi formájában üzemelne tovább, a szabályokat csak be kellene tartatni, és biztosítva lesz a nyugalom a XVIII. kerületben, illetve az érintett településeken.

Mitől függ, hogy a működtetők nem tartják be a szabályokat, és ezt ön miért nem tudja érdemben kiharcolni?

Az éjszakai zajterhelés első sorban a fapados légitársaságok profitelvárásához kapcsolódik. Köztudott, hogy a fapados gépek gazdasági modellje legalább három utat ír elő naponta. Ha ez teljesül, akkor képesek a bevételeik alapján optimalizálni a nyereségüket. Napi két útnál ez már nem feltétlenül sikerül. Gyakran feszes tempót diktálnak, például este tizenegy órakor vagy éjfél előtt néhány perccel szállnak le és fel a gépek.


Fotó: Merész Márton / 168.hu

Ön támogatná, hogy a reptér vasúti kapcsolattal rendelkezzen, ami valószínűleg a kerületen is átvezetne?

Ez az elmúlt néhány évtized legnagyobb vasúti beruházása lenne. A kerület támogatóan áll hozzá az ezzel járó fejlődés miatt, nem beszélve arról, hogy a kerületi vasúti közlekedést még a mostaninál is sokkal magasabb szinten tudná ellátni, azaz számos gépkocsit váltana ki a városba való bejutáskor. Viszont ez hatvan-hetven milliárd forintnyi beruházást igényelne. Ráadásul a nem kívánt hozadéka, hogy viszonylag sok négyzetméternyi gyárterületet és körülbelül hetven lakóházat kellene kivásárolni, mert csak ezeken a helyeken futhatna a nyomvonal. Ha méltányos áron sikerülne az emberektől megvásárolni ezeket az ingatlanokat, és ebből következően sokkal jobbat tudnának venni egy kevésbé zajos helyen, akkor mind társadalmi szinten, mind a családok szintjén megoldható és hasznos lenne. A kormány egyébként ígéretet tett arra, hogy tisztességes áron fogják ezeket a lakásokat kivásárolni.

Azt mondta, a kerület a kivásárlási kényszer ellenére támogatná a vasútvonalat. A lakosság is így van ezzel?

Negatív visszhangja most még nincs, a többi a részleteken fog múlni.

Beszéljünk egy kicsit a kerületben zajló jelentős mennyiségű fejlesztésről. A reptéri adón kívül ezeket mégis miből finanszírozza a kerület, tekintve, hogy ellenzéki vezetésű önkormányzatról van szó?

A beruházásaink egy részét örököltük, amelyeket az elődeink kezdtek el, nekünk pedig be kell fejezni. Sajnos a hozzávaló összeget ugyancsak nekünk kell előteremteni, a pénzforrásokat már nem hagyományozták ránk. Éppen ezért a gazdasági kerettel rendkívül szigorúan bánunk. Létszámstopot rendeltünk el a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati holdingnál. A költségek leginkább a személyi jellegű kiadásokon folyhatnak el, úgyhogy nagyon határozott létszámgazdálkodás keretében működünk. Jelen pillanatban lakosságarányosan a XVIII. kerület a legalacsonyabb dolgozói létszámmal működő polgármesteri hivatal és önkormányzati holding.

Tehát az emberi erőforráson spórolnak.

Igen, hiszen a munkabér jelenti a legmagasabb kiadást. Ezen kívül átszámoltattuk az összes örökölt projektünk szerződését, és szinte mindenhol sikerült olcsóbb ajánlatot kapni, mint az eredeti álláspont volt. Van például egy szociális rehabilitációs területünk a Fáy utca 2 szám alatt, ahol szociálisan hátrányos helyzetű családok éltek nagyon lerobbant önkormányzati lakásokban. Őket felújított lakásokba költöztettük, és az átvett területen kialakítunk negyvenhat vadonatúj, minden szempontot kielégítő korszerű lakást, amelyeket fiatal, családalapítás előtt álló kerületi lakosoknak szeretnénk majd kiutalni. Ezen a beruházáson több mint nyolcszázmillió forintot sikerült spórolni ahhoz képest, amit az elődeink kiszámoltak. Pláne bravúros ez az eredmény annak tükrében, hogy a kivitelezési költségek azóta emelkedtek. Úgy tudtuk kialakítani a belső műszaki tartalmat, hogy a cél teljesült, de nagyon sokat spórolt az önkormányzat.


Fotó: Merész Márton / 168.hu

És ezt a megtakarított nyolcszázmillió forintot milyen projektekre csoportosítják át?

Más fejlesztésekre. Például éppen nyolcszázmillió forintunk hiányzik jelen pillanatban a Lőrinci Sportcsarnokhoz, amelyet szintén az elődeinktől örököltünk meg, csak nem volt hozzá fedezetünk. Az egyik legnagyobb támogatónk éppen a reptér lett volna, szerződést is kötöttünk velük, csak közbejött a járványhelyzet, így nem tudtak eleget tenni az abban foglaltaknak. A megspórolt nyolcszázmillió forinttal azonban átadhatjuk a sportcsarnokot jövő tavasszal.

Ha jövőre nem lesz kormányváltás és a reptér is kormányzati kézbe kerül, akkor mi a XVIII. kerület esélye a túlélésre?

Akkor nagyon súlyos helyzetbe kerülünk, amelyre a kerületi lakókat is felkészítettük. Minden beruházás le fog állni, nem lesz egy méter járda sem. Eddig átlagosan négyszer-ötször kaszáltattuk a közterületeket egy év alatt, ez majd egy-két alkalomra redukálódik. A Főváros most is mérhetetlenül nehéz gazdálkodási körülmények között dolgozik, jelentős mennyiségű fővárosi feladatot vállal át az önkormányzat kényszerűségből, hiszen nekik ugyanúgy, sőt még annyira sincs fedezetük a városi fenntartási feladatok ellátására, mint nekünk. Az biztos, hogy brutálisan észrevehető lesz a közszolgáltatás romlása. További szomorúságot jelent, hogy a XVIII. kerület hagyományosan rengeteget költ a helyi intézményrendszerre, az óvodákra, a bölcsődékre, a menzára, és ezek a beruházások is félbeszakadhatnak. Pedig itt még sok tennivalónk lenne, és nagy tervekkel készülünk.

A közelmúltban felmerült még egy nagyobb összeg, amely Pestszentlőrinchez köthető. Kunhalmi Ágnes, a körzet ellenzéki országgyűlési képviselő-jelöltje korábban azt nyilatkozta, kétmilliárd forintot szerzett a kerületnek, ön azonban nyilvános helyreigazításban jelezte, nem érkezett ilyen összeg, és arra kérte az MSZP társelnökét, ne dobálózzon ilyen adatokkal. Ezt azóta tisztázták, és ha igen, megérkezik az említett kétmilliárd forint?

Ez az előválasztás idején történt, amelyet először rendezett meg az ellenzék. Senki nem tudta, mi magunk sem, hogy hogyan tudunk a szövetségesünkre, abban a helyzetben a vetélytársunkra vonatkozóan olyan állításokat tenni, amely később nem akadályozza a közös munkát. A XVIII. kerületben a DK-s jelölt, Ferencz István és Kunhalmi Ágnes is komolyan vette az előválasztási küzdelmet, mindketten nyerni akartak. Bizony elhangzottak olyan dolgok, amelyeket utólag már nem mondtunk volna. Felesleges volt ez az értelmezési vita a DK-sok és a szocialisták között a kerületben.

De mi a helyzet az említett összeggel?

1,7 milliárd forintra kaptunk ígéretet a Egészséges Budapest Program keretében, amelyet a kormány adott a Fővárosnak annak fejében, hogyha Budapest befogadja a 2023 évi Atlétikai Világbajnokságot. Ebből a XVIII. kerületnek lakosságarányosan nagyjából 1,7 millárd forint jut. Az elméleti egyezség alapján ebből nyolcszázmillió forint valamikor az év végén érkezik. Éppen most dolgozzuk ki a megállapodás tervezetét a kormánnyal, amelyben bizonyítanunk kell, hogy ezt az első összeget szükségszerű és praktikus projektek finanszírozására szeretnénk lehívni.

Pontosan mikre?

A teljes összeget a pestszentlőrinci szakrendelő korszerűsítésére fogjuk fordítani. Ebből az 1,7 milliárdból nyolcszázmillió forint megérkezik év végéig, a maradék kilencszázmillió pedig jövőre, remélhetőleg az első félévben. Úgy lenne logikus, hogy a megkezdett felújítással egyhuzamban tudjunk haladni mindaddig, amíg át nem adjuk a szakrendelőt.


Fotó: Merész Márton / 168.hu

Elképzelhető, hogy 2022-ben Kunhalmi Ágnes lesz a kerület országgyűlési képviselője. Az említett félreértés, illetve a közös múlt után mi a garancia arra, hogy problémamentes lesz a közös munka?

Biztosra veszem, hogy Kunhalmi Ágnes nagy erőfölénnyel fogja megnyerni a választást, és az is biztos, hogy mindenféle zökkenő nélkül együtt tudunk majd dolgozni. Tavaly február óta vagyok a DK tagja, és az elmúlt másfél évben az előválasztási turbulenciát leszámítva tökéletesen együtt tudtunk működni, és ez nem fog változni. Már megbeszéltük az előválasztás tanulságait egymás között, és újra teljes a béke. Sőt minden erőmmel segíteni fogom a választási kampányát.

Sokan azt feltételezik önről, hogy az MSZP-t azért hagyta ott huszonhét év után, mert a DK jobb karrierlehetőséget kínál, a volt pártjában pedig már csak a leszállóágat látja. Mi az igazság?

Ilyet nem állítottam soha. A DK egy erőteljesen növekő dinamikus közösség, amely jelen pillanatban a legerősebb ellenzéki párt. Tekintettel arra, hogy sokkal nagyobb erőt képvisel, a támogatási képessége is jelentősen erősebb. A DK-val kötöttem egy egyezséget, miszerint a kormányváltás esetén a XVIII. kerület támogatást élvez majd. Ezt vissza is igazolták.

Konkrétan milyen típusú támogatást?

Pestszentlőrinc legnagyobb problémája az Üllői út elhanyagoltsága, amely most már több mint tíz éve húzódik. Körülbelül hat kilométernyi útszakaszt kellene felújítanunk, és ez majdnem hatmilliárd forintba kerülne, hiszen faltól falig teljes korszerűsítésre, rekonstrukcióra, közműkiváltásra van szükség. Ennek megoldására szóbeli ígéretet kaptam a DK-tól, igaz, akkor még Dobrev Klára volt a miniszterelnök-jelöltünk. Ezen kívül régebben a kerületben működött egy strand, amelyet megszüntettek, a helyét beépítették. Szeretnénk létrehozni egy termálvizes strandmedencét a teljes létesítménnyel együtt. A DK a legerősebb fővárosi frakció, és láthatóan sokkal eredményesebben tudunk lobbizni a kerületi ügyekért, legyen az zebra, jelzőlámpás csomópont, vagy egy ilyen strand projektje. A váltásomat éppen ezért jó döntésnek tartom, és most is ugyanezt a döntés hoznám meg.

Erre a DK-s ígéretre muszáj kitérnünk, mert nem világos nekünk, pontosan mire alapozva történt. A kormányváltás esetén csak a DK-s kerületek számíthatnak majd erre a kiemelt támogatásra, esetleg csak az összefogás önkormányzatai, vagy egyenlő és korrekt módon minden település?

A XVIII. kerület harminc-negyven éves lemaradásban van más kerületekhez képest. Ráadásul az utóbbi években sorozatos büntetőintézkedések is érintenek minket. Az ellenzéki körzetek összegészében lassan behozhatatlan hátrányban vannak a kormánypárti körzetekhez képest. Az utóbbi két évben többször járt itt Karácsony Gergely főpolgármester, illetve Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként. Mindkettőjüknek bemutattam a problémákat, amelyeket pontosan értettek, és mindketten megígérték, hogy a kormányváltás esetén nemcsak Pestszentlőrincen, de országosan ki fogják egyenlíteni a támogatásokban mutatkozó különbségeket. Ez nem jelenti azt, hogy az ellenzéki körzetek, vagyis a mostani kormánypártot választó körzetek hátrányba kerülnének. Amikor a mi táborunk volt hatalmon, a fideszes körzetek soha nem panaszkodhattak a kiszorításra. Nem így működünk, és nem is hiszem, hogy ez a jó út hosszú távon. A XVIII. kerületben a lakosság 45-46 százaléka kormánypárti szavazó. Amikor a jelenlegi kormányoldal megbünteti a kerületet, akkor a saját szavazóinak is keresztbe tesz, ami elfogadhatatlan. A lényeg, miniszterelnök-jelöltként mind Karácsony Gergely, mind Dobrev Klára megígérte, hogy kormányra kerülve támogatni fognak minket, illetve csökkenteni fogják a lemaradásunkat.


Fotó: Merész Márton / 168.hu

Ez az egyéni ígéret a DK-tól mégis kísértetiesen ugyanazt a metódust idézi , amely alapján a Fidesz csak a saját önkormányzatait támogatja.

Mi nem így gondolkodunk, szerintem Márki-Zay Péter sem. Tudtommal ő sem célzott arra soha, hogy a kormányváltást követően a mostani kormánypárti települések rosszabbul fognak járni, mint a többiek. Számomra is elfogadhatatlan lenne ez a megoldás, különös tekintettel arra, hogy jelenleg elszenvedői vagyunk ennek a konstrukciónak. Ez nem tisztességes, és nem kívánjuk senkinek az éveken át tartó meddő harcot az alapvető tevékenységekre fordított fedezetért.

Mégsem világos: mi a garancia arra, hogy a kormányváltás esetén a fideszes, abban az esetben már ellenzéki önkormányzatok nem szenvednek majd hátrányt, és nem alakul ki a mostanihoz hasonló méltatlan helyzet, ha már most ilyen ígéreteket tesz az ellenzék a saját polgármestereinek?

Egészen biztos vagyok benne, hogy nem lesz ilyen. Nyilvánvalóan a különbségeket el kell tüntetni, ami azt jelenti, hogy valamennyivel több forrás jut a lemaradó körzetekbe, de a rendszer eddigi haszonélvezői is megkapják az átlag támogatást.

Az imént említette, hogy amikor ezekre a beruházásokra szóbeli ígéretet kapott, akkor még Dobrev Klára volt a DK miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Pétertől mire számít ezzel kapcsolatban?

Arra számítok, hogy Márki-Zay Péter megnyeri a választást, és létrejön az az új kormány, amely elhoz egy tisztább, tisztességesebb, emberibb Magyarországot. Nem mellékesen pedig a települések megkapják azokat a forrásokat, amelyeket a Fidesz-kormány megvont tőlük.

Tehát ön szerint valóra fogja váltani azokat az ígéreteket, amelyeket Dobrev Klára hangoztatott a XVIII. kerülettel kapcsolatban?

Nagy esélyt látok rá, hogy így lesz.

(Kiemelt kép: Szaniszló Sándor magyar közgazdász, várospolitikus, 2019 októberétől Budapest XVIII. kerületének polgármestere. 2021. október 26-án. Fotó: Merész Márton / 168.hu)