Októberig nem küld számlát a Fővárosi Csatornázási Művek

Március óta nem tud számlát küldeni a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM), hiába jelölte ki az energiahivatal a szolgáltatás ellátására a céget.

2022. augusztus 11., 10:30

Szerző:

Nagytarcsán nincs vízhiány, de a lakosok nem tudják kifizetni a fogyasztásukat, mivel a Fővárosi Csatornázási Művek nem tud nekik számlát kiállítani. A város korábbi, fideszes önkormányzata felmondta a szerződést az előző szolgáltatóval, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal FCSM-et jelölte ki új szolgáltatónak. A fővárosi cégnek azonban ez a feladat annyira új, hogy március óta számlát sem tudnak kiállítani.

Egyelőre szolgáltatás van, számla nincs

A szolgáltatással ugyan nincs gond, de a lakosok március 1-je óta nem kapnak számlát. A problémát az okozza, hogy az FCSM Zrt. nem volt felkészülve a komplex feladatra, miután még soha nem szolgáltatott ivóvizet; a fővárosban (és számos környékbeli településen) ez a Fővárosi Vízművek feladata, míg a csatornázási művek a csatornarendszer üzemeltetéséért, valamint a szenny- és csapadékvíz elvezetéséért fel Budapesten írja a 24.hu.

Az FCSM válasza szerint mivel korábban nem a Fővárosi Csatornázási Művek végezte a víziközmű-szolgáltatást Nagytarcsán, a kijelölést követően fejleszteni kellett informatikai rendszerüket, hogy a felhasználók díjszámláit elkészíthessék. A fejlesztés zajlik, várhatóan szeptembertől kezdve nyílik lehetőség a vízmérők adatainak megadására (diktálásra), valamint ekkor kezdődik a mérők leolvasása is. A nagytarcsai lakosok így októberben egyben kapják meg a márciustól eltelt időszak számláját. A várható ütemezésről 2022. augusztus végéig írásban tájékoztatják az érintetteket. A társaság részletfizetési lehetőséget nyújt azoknak, akik ezt a felhalmozódott számlák kézhezvételét követően igénylik. 

Az önkormányzat is egyeztetett a Fővárosi Csatornázási Művekkel, Gulyás Tamás István polgármester megerősítette, hogy a cég – amelynek legnagyobb tulajdonosa a fővárosi önkormányzat – bízik abban, hogy augusztusban már ki tudja küldeni a tájékoztatást a szeptember elején induló számlázással kapcsolatban. „Hogy milyen intézkedésre lesz szükség, akkor látjuk majd, ha már érkeznek a számlák. Ha lesznek fennakadások, akkor az önkormányzat is megteszi a szükséges lépéseket” – jelezte a polgármester a 24.hu-nak.

(Kiemelt fotó: Lakópark házai a Pest megyei Nagytarcsa határában. MTI Fotó: H. Szabó Sándor)