A honvédelmi miniszter kiáll a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett

Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott nigeri elnök, Mohamed Bazoum mellett – tudatta a honvédelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.

2023. augusztus 3., 10:38

Szerző:

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta a közösségi oldalán, hogy egész Európa és Magyarország biztonsága szempontjából is „szoros figyelemmel kísérjük” a Nigerben történteket. „Veszélyes és aggasztó, ami történik” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy kiemelten kell kezelni a Száhel-övezetet, mert ami ott történik, az közvetlen hatással van Európa, így Magyarország biztonságára is, a térségnek ugyanis fontos szerepe van a migráció visszatartásában.

„Elemi érdekünk a régió stabilitásának megerősítése, ezért ez a jövő évi európai uniós elnökségünknek is az egyik prioritása” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, alig több mint egy hónapja ezekről a kérdésekről is tárgyaltak Niger védelmi miniszterével Budapesten. „A találkozón aláírt védelmi együttműködési megállapodásunk is ennek kívánt keretet adni” – írta a honvédelmi miniszter.

(Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett futás előtt a Margit-szigeten 2023. március 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)