Az Orbán család újabb volt cége került a csőd szélére

A Nehéz Kő Kft. kálváriája után most a miniszterelnök egyik öccsének cége is a felszámolás küszöbén egyensúlyoz.

2023. november 15., 11:27

Szerző:

Orbán Győző volt cége, a Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. (NAKK) anyagi problémák miatt a felszámolás szélére került. Ez pedig a jelek szerint a szakadék szélére sodorja az új tulajdonos anyacéget, amely nem mellesleg szintén egy volt Orbán-cég.  Az mfor cikke szerint egészen furcsa dolgok történnek az Orbán-család volt cégei körül. A jelek szerint nemcsak a 2022-ben továbbadott társaság került a megszűnés szélére, de annak anyacége is, mely néhány évvel ezelőtt még rekordprofitról számolhatott be.

A NAKK egy 2016-ban alapított, fa-, építési anyag ügynöki nagykereskedelmével foglalkozó társaság, melyet a miniszterelnök egyik öccse, Orbán Áron hozott létre, majd két évvel később a részvénycsomagját továbbadta az Orbán-család bizalmasának, Bihari Lajosnak, aki egy másik Orbán-cég a Nehéz Kő Kft. ügyvezetője volt 2016-től kezdődően. Ez az a társaság, melytől 2021 tavaszán vált meg a miniszterelnök édesapja, és adta el Bihari Lajos NAKK Zrt.-jének.

A szálak olyannyira körbeértek, hogy a jelek szerint Bihari Lajos érája alatt szűnhet meg mindkét, egykor szebb napokat is megélt társaság.

A Nehéz Kő ma már FuvarozNAK néven fut, Orbán Győző kiszállásával került a szakadék szélére, erről korábban itt írunk.

Mivel a FuvarozNAK Kft.-t a jNAKK Zrt. vásárolta meg, ezért az ő beszámolójában is nagy nyomot hagynak az előbbi társasággal kapcsolatos történések. Az előző évi 1,63 milliárd forint után csupán 689 millió forintra tett szert a NAKK. eközben úgy csökkentek a bérjellegű költségek, hogy a létszám egy fővel több lett, tavaly már 5-en álltak a cég alkalmazásában. Ez azt jelenti, hogy az átlagos bruttó bér egy év alatt 1,1 millió forintról 777 100 forintra apadt.

A kiadások is brutális növekedést mutatnak a cégnél: 22,7 millió után 759,1 millió forint szerepel az adatokban. Mindezek eredményeként a korábbi 62,8 milliós üzemi veszteség 808 milliós mínuszra hízott, amit a pénzügyi műveleteken elért kisebb veszteség és az adófizetési kötelezettség tovább csökkentett.

Így végeredményben 829,5 milliós veszteséget könyvelt el Bihari Lajos NAKK Zrt.-je.

A jogszabályoknak való megfelelés érdekében ez a helyzet mindenképpen tőkerendezést igényel. Erre azonban nem biztos, hogy megvan a tulajdonos szándéka. A kiegészítő mellékletben ugyanis részletesen kitérnek a kialakult helyzetre:

„a társaság saját tőkéjének összege kisebb, mint (...) a társasági formára előírt minimális összege mivel az elmúlt években a nyereséges működést nem tudta fenntartani és ez a jövőben sem látszik reálisnak, így a vállalkozás folytatásának az elve sérül, a tovább működéshez szükséges fedezet nem biztosított, akár felszámolásra is sor kerülhet".

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)