Orbán Viktornak nem kellett válaszolnia az apja cégeladásával kapcsolatos kérdésekre

Vadai Ágnes fordult kérdéssel a Nehéz Kő Kft. eladásával kapcsolatban a miniszterelnökhöz a parlamentben.

2023. november 14., 17:45

Szerző:

Brutálisan visszaestek az eredményei Orbán Viktor édesapja volt cégének: miután Orbán Győző megvált az addig milliárdos bevételeket produkáló Nehéz Kő Kft.-től. A miniszterelnök édesapja – laphírek szerint – 800 millió forint körüli összeget tehetett zsebre a cégeladás nyomán. Az egykor kimagaslóan prosperáló társaságnál már a jövő is kérdéses – írja a 24.hu.

A Nehéz Kő Kft. eladásának esete megmutatja, milyen is a NER gazdaságpolitikája? – tette fel a kérdést a DK-s Vadai Ágnes Orbán Viktornak a parlamentben. A miniszterelnöknek ugyanakkor ezúttal sem kell válaszolnia, Kövér László házelnök ugyanis elfogadta Dömötör Csaba államtitkár érvelését, amely szerint az ügy kormányzati feladatkört nem érint, egy internetes portál cikke egy magántulajdonban lévő vállalkozás működésével, tulajdonosváltásával, illetve elmúlt évekbeli mérlegével foglalkozik.

Mivel a miniszterelnök feladat- és hatásköre nem terjed ki a kérdésben foglaltakra, ezért Kövér László a kérdést, élve a jogkörével, visszautasította.

Az mfor azt gyanította, a jól bejáratott üzleti kapcsolatok hiánya miatt lett kevesebb a bevétel, miután Orbán Győző megvált a korábban rendre milliárdos bevételhez jutó Nehéz Kő Kft.-től. Az értékesítésből befolyt bevételek visszaestek: míg 2020-ban 1,2 milliárd forint folyt a kasszába, addig 2021-ben már csak 317,8 millió forint, 2022-ben 138,2 millió. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)