Súlyos beismerés a budapesti „orosz kémbank” igazagatósági tagjától, Orbán volt miniszterétől

Nagyon úgy tűnik, hogy Boros Imre, Orbán volt minisztere elszólta magát, amikor az amerikai nagykövet által bejelentett, a Nemzetközi Beruházási Bank és vezetőségi tagjai elleni szankciókról kérdezték. A volt miniszter egyébként a bank igazgatósági tagja. 

2023. április 13., 12:06

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk: David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete sajóttájékoztatón jelentette be, hogy – a várakozásokkal ellentétben –, nem három magyar kormánytag, hanem az „ororsz kémbankként” emlegetetett, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és annak három vezetőségi tagja – köztük annak magyar alelnöke, Laszlóczki Imre – rákerült az orosz-ukrán háború miatti szankciós litára. Ezzel kapcsolatban is kérdezték Boros Imre közgazdászt, az első Orbán-kormány miniszterét a HírTV adásában, különös tekintettel arra, hogy

Orbán volt minisztere az „orosz kémbank” igazgatósági tagja.

Boros – akiről a Népszabadság 2002-ben belügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy Borost közvetlenül a rendszerváltás előtt, 1989-ben a kommunista állambiztonság III/II-es csoportfőnökség D-8-as fedőnevű főoperatív tisztjévé nevezték ki – rögtön az első kérdésre meglepő választ adott (nagyjából 0:50 perctől): 

„Én úgy gondolom, hogy egy lépéssel le vannak maradva az urak, mert ha Oroszországot akarják ütni, akkor tulajdonképpen egyik szövetségesüket ütik, Magyarországot”

– mondta Boros, hozzátéve azt az eddig nem ismert információt, hogy „mi vagyunk az első számú részvényesei ennek a banknak egy jó ideje”. 

A bankról egy hónappal ezelőtt a Direkt36 is készített egy összeállítást, melyből az derül ki, hogy Szlovákia és Csehország kilépése után 28,8 és 37,4 millió eurójuk többé nem számolódik hozzá a befizetett tőkéhez, Oroszország pedig 69 millió eurót kivont a befizetett tőkéjéből, és átalakította azt alárendelt hitellé. Ezzel Oroszország részesedése a bankban némileg még le is csökkent (47,21 százalékról 45,44 százalékra), míg az összes többi, a bankban maradó részvényesé automatikusan növekedett. A legnagyobb növekedést (8 százalékpont) Magyarország érte el, így már 25,27 százalékot birtokol a Nemzetközi Beruházási Bank részvényeiből. Ha Boros állítása – hogy Magyarország a legnagyobb részvényes –, akkor ennek a változásnak a 2023. január 30-án, a bank Kormányzótanácsának ülése óta kellett történnie.

(Kiemelt képünk: Az egykori Lánchíd Palota, amely a Lánchíd Társulat székházaként Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült 1867-ben a főváros Viziváros részében, a Clark Ádám tér és a Fő utca találkozásánál. Az épület 2020 óta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelye. MTVA/Bizományosi: Róka László)