Megtörtént a bejelentés: kiderült kit tett szankciós listára az Egyesült Államok, magyar is van köztük

Szerda délután az Egyesült Államok budapesti nagykövete megerősítette, hogy magyar állampolgár is szerepel az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciós listán. 

2023. április 12., 17:32

Szerző:

Szerda délután, nem sokkal 17 óra után sajtótájékoztatót tartott David Pressman amerikai nagykövet. A bejelentést jelentős sajóérdeklődés övezete, tekintve, hogy korábban megjelent sajtóinformációk arról szóltak, hogy vezető magyar kormányemberek is szankciós listára kerülhetnek. A 444.hu arról írt, hogy az elvileg tervezett, hivatalosan semmilyen módon nem kommentált szankciók három, közelebbről meg nem nevezett magyar kormányzati személyt érintenének.

David Pressman a sajtótájékoztatón végül azt jelentette be, hogy újabb szankciókat vetnek ki intézményekre és több, mint 50 személyre, továbbá, hogy ezek Magyarországot is érintik. A szankciós listára ugyanis felkerül a sajtóban „orosz kémbankként” emlegetett, Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank és annak három vezetője is.

A bejelentés értelmében a szankciós listára felkerült:

  • Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke
  • Laszlóczki Imre, annak magyar alelnöke 
  • Georgij Potapov az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese

A listán nem szerepel egyetlen magyar kormánytag sem. A bejelentés viszont megerősítette azt, a korábban már megjelent információt, hogy magyar idő szerint szerda délután megjelent listán olvasható a Nemzetközi Beruházási Bank, valamint annak magyar állampolgárságú alelnöke, a stratégiai és politikai területért felelős Laszlóczki Imre is. 

(Kiemelt képünk: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd)