Sulyok Tamás kemény, de burkolt üzenetet küldött Dobrev Klárának

A köztársasági elnök egy mindenekfölött álló személy, aki nem csak követel, hanem tiszteletet érdemel. Többek között ez hangzik el a Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalos közösségi oldalára feltöltött videón.

2024. június 6., 15:21

Szerző:

Kétség kívül remek, ámde kicsit áthallásos videó jelent meg Sulyok Tamás hivatalos Facebook oldalán arról, mit jelent köztársasági elnöknek lenni. A Radnóti Miklós Himnusz a békéről című verséből idézett sorokkal („Mert egyszer béke lesz. / Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!”) kiposztolt videóban Nemcsák Károly, Oberfrank Pál, Eperjes Károly, Kásás Zoltán és Ókovács Szilveszter fejti ki a véleményét a köztársasági elnöknek járó tiszteletről, s hogy szerintük mit jelent ez a pozíció.

Én amióta ismerem, nagyon is megfelelt mindig annak a pozíciónak, ahol volt 

– fejtette ki a videóban Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész.

Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes vízilabdázó szerint a köztársasági elnök „egy mindenekfölött álló személy, aki tiszteletet érdemel, nem csak követel, hanem érdemel”. 

Ehhez képest Oberfrank Pál arról beszélt, hogy az államfő „biztonságot jelent, igazodási pontot, egy figyelmet, egy összpontosítást, és tudjuk, hogy hova kell néznünk”.

Noha a videóban egyáltalán nem hangzik el Dobrev Klára neve, ám joggal lehet arra következtetni, hogy Sulyok Tamás a DK európai parlamenti képviselőjének üzent a posztjával.

Sulyok Tamás magyar termőföldeket játszott át az osztrákoknak

Mint ismert, pár hete Dobrev Klára egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki amikor ügyvéd volt, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. A DK EP-listavezetője hozzátette, Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben 3-4 ügyvéd játszott közre. Azért, hogy mindez ne legyen feltűnő, elmondása szerint az ügyvédek segédkeztek egymásnak: más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot.

Dobrev Klára állítása szerint ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás, amiért azonnal távoznia kell a posztjáról.

A köztársasági elnök nevében később a Sándor-palota közleményt adott ki, amelyben Dobrev Klára minden állítását visszautasították, egyúttal közölték, megteszik a jogi lépéseket ellene. A politikust azonban ez nem igazán hatotta meg, így másnap a pártja által összegyűjtött iratokat átadta az ügyészségnek, valamint újra felszólította Sulyok Tamást, hogy mondjon le. Később megfosztási eljárást kezdeményezett a köztársasági elnök ellen.

Így érkeztünk el ahhoz a momentumhoz, amikor a Magyar Ügyvédi Kamara szükségét érezte annak, hogy nyíltan kiálljon Sulyok Tamás mellett. Hiszen szerintük a politikai térben elhangzott súlyos szavakkal szemben a Magyar Ügyvédi Kamara „meg nem cáfolt meggyőződése" az, hogy

Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte; emellett tudományos és alkotmánybírói tevékenysége során mindenkor kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett, amelyet a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartott, és amelyért a Magyar Ügyvédi Kamara ezúton is külön köszönetét fejezi ki.

Hangsúlyozták továbbá, hogy ezt a közbizalmat érte most támadás Dobrev Klára durva kijelentéseivel. Kiemelték, a kamara a rá vonatkozó törvény alapján minden esetben eljár az ügyvédi tevékenységre vonatkozó jogszabályt vagy az ügyvédekre irányadó etikai szabályokat sértő kollégákkal szemben. Ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy, mint a jelen esetben, közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen, mert alapvető feladatának tekinti az ügyvédségbe vetett közbizalom megóvását.

(Kiemelt képünkön Sulyok Tamás köztársasági elnök. Forrás: Sulyok Tamás Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.