Eldőlt: Dobrev Klára megfosztási eljárást indított Sulyok Tamás ellen

Mára biztossá vált, hogy Sulyok Tamás és Dobrev Klára nem lesznek barátok. Annál is inkább, mert a DK politikusa összegyűjtötte a megfelelő számú aláírást az Országgyűlésben, így elindította a megfosztási eljárást a köztársasági elnök ellen.

2024. május 28., 14:41

Szerző:

Újabb szintre lépett a Sulyok Tamás köztársasági elnök személyével kapcsolatos botrány. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője ugyanis bejelentette, hogy összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlésben ahhoz, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen.

Az a kérdés, hogy lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el? Ezt a kérdést mától Orbán Viktornak és a Fidesz parlamenti frakciójának tesszük fel

– közölte Dobrev Klára a bejegyzésében.

A DK politikusa rövid videójában megköszönte az eljárást támogató MSZP-s, párbeszédes, momentumos, jobbikos és LMP-s politikusoknak az aláírást. Továbbá elmondta, „az a néma sunnyogás, amibe a miniszterelnök burkolózik, a gyávaság legbiztosabb jele”. Hozzátette, a miniszterelnök így próbálta túlélni Novák Katalin bukását és most így próbálja túlélni Sulyok Tamás bukását is, ami erkölcsi és politikai értelemben már megtörtént, csak a közjogi van hátra, ezért indította el a DK a megfosztási eljárást.

Amivel azonban a DK könnyen lehet, hogy nem túl sokra. A jelenlegi törvények ugyanis kimondják, hogy a köztársasági elnök csak akkor fosztható meg a tisztségétől, ha az Alkotmánybíróság előtt bebizonyosodik, hogy az elnök szándékosan megsértette az Alaptörvényt, szándékosan bűncselekményt követett el, vagy tisztsége gyakorlása közben szándékosan törvénysértést követ el.

Mint ismert, a múlt héten Dobrev Klára egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki amikor ügyvéd volt, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. A DK EP-listavezetője hozzátette, Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben 3-4 ügyvéd játszott közre. Azért, hogy mindez ne legyen feltűnő, elmondása szerint az ügyvédek segédkeztek egymásnak: más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot.

Dobrev Klára állítása szerint ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás, amiért azonnal távoznia kell a posztjáról.

A köztársasági elnök nevében később a Sándor-palota közleményt adott ki, amelyben Dobrev Klára minden állítását visszautasították, egyúttal közölték, megteszik a jogi lépéseket ellene. A politikust azonban ez nem igazán hatotta meg, így másnap a pártja által összegyűjtött iratokat átadta az ügyészségnek, valamint újra felszólította Sulyok Tamást, hogy mondjon le. Később megfosztási eljárást kezdeményezett a köztársasági elnök ellen.

Így érkeztünk el ahhoz a momentumhoz, amikor a Magyar Ügyvédi Kamara szükségét érezte annak, hogy nyíltan kiálljon Sulyok Tamás mellett. Hiszen szerintük a politikai térben elhangzott súlyos szavakkal szemben a Magyar Ügyvédi Kamara „meg nem cáfolt meggyőződése" az, hogy

Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte; emellett tudományos és alkotmánybírói tevékenysége során mindenkor kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett, amelyet a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartott, és amelyért a Magyar Ügyvédi Kamara ezúton is külön köszönetét fejezi ki.

Hangsúlyozták továbbá, hogy ezt a közbizalmat érte most támadás Dobrev Klára durva kijelentéseivel. Kiemelték, a kamara a rá vonatkozó törvény alapján minden esetben eljár az ügyvédi tevékenységre vonatkozó jogszabályt vagy az ügyvédekre irányadó etikai szabályokat sértő kollégákkal szemben. Ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy, mint a jelen esetben, közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen, mert alapvető feladatának tekinti az ügyvédségbe vetett közbizalom megóvását.

(Kiemelt képünkön Sulyok Tamás köztársasági elnök. Forrás: Sulyok Tamás köztársasági elnök Facebook oldala)