Sulyok Tamás eddig egyetlen kegyelmi kérvényt sem bírált el idén

Az első után a második negyedévben is folytatódott a Sándor-palota gyakorlata, miszerint egyáltalán nem dönt az államfő kegyelmi kérvényekről. Az év eleji kegyelmi botrány tehát megtette hatását. Csakhogy az elmúlt 35 évben nem volt olyan, hogy fél éven át se támogató, se elutasító döntés ne szülessen.

2024. július 9., 14:46

Szerző:

Úgy tűnik, megtette hatását az év eleji kegyelmi botrány. A 2024-es év első felében ugyanis egyetlen kegyelmi kérvényt sem bírált el a hivatalt ellátó két köztársasági elnök, Novák Katalin és Sulyok Tamás (illetve a köztes időben a teendőket vivő Kövér László) – írta meg a hvg.hu az igazságügyi tárca második negyedéves statisztikája alapján. Mindeközben az is kiderült, hogy senki kérvényét nem is utasította el a Sándor-palota, a jelek szerint egyszerűen nem foglalkoznak ezekkel az ügyekkel.

Mint ismert: Novák Katalin az év első másfél hónapjában töltötte be a hivatalt, és bukott bele épp egy kegyelmi botrányba: tavaly Ferenc pápa látogatása alkalmával adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki aktívan segített eltusolni az intézmény vezetőjének pedofil bűncselekményeit, melyeket az otthonban lakó gyerekek kárára követett el.

A kegyelmi botrány – írja a lap – megrengette a kormánypártokat, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Sulyok Tamás hivatalba lépése óta a Sándor Palota következetesen nem foglalkozik kegyelmi kérvényekkel. Pontos adatok nem állnak rendelkezése azzal kapcsolatban, hogy hány ilyen lehet függőben, az azonban irányadó lehet, hogy tavaly ilyenkor fél év alatt, időarányosan 203 kegyelmi döntést is elbíráltak, így nem elképzelhetetlen, hogy most is százával tornyosulnak a kérvények a köztársasági elnök asztalán. A lap megjegyzi azt is, hogy az elmúlt húsz évben átlagban 800 kérvényről döntöttek évente, a csúcsot jelentő 2007-es évben például nem kevesebb mint 1378-ról. De az is beszédes, hogy 1990 óta még egyszer sem fordult elő, hogy egy teljes fél éven át szüneteljen a kegyelmezés.

Az év második felétől pedig életbe lépnek a kegyelmi botrány után meghozott rendelkezések, amelyek értelmében nemcsak szűkül a kegyelmi jogkör, de megszűnik az igazságügyi tárca előkészítő és kontroll szerepe is. Ez utóbbi okozta idén februárban Varga Judit vesztét.

K. Endrével kapcsolatban egyébként a legújabb hír, hogy el kell hagynia a 27 éve betöltött posztját a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatójának, Bárányos Jánosnak (aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is), mert korábban nem tett semmit az ellen, hogy a pedofilsegítő K. Endre tornatanárként dolgozhasson az iskolájában. 

A Székesfehérvári Tankerületi Központ a történtek kapcsán annyit közölt: a jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését. A tankerületi központ a miniszteri döntés alapján ezért megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben.

(Kiemelt képünkön Sulyok Tamás köztársasági elnök. Forrás: Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök Facebook oldala)