Nem indul eljárás Sulyok Tamás ellen

A Sulyok Tamás személyét érintő feljelentésben szereplő mezőgazdasági földterületeket érintő szerződéskötéseket elévülés miatt nem vizsgálhatja a nyomozó ügyészség.

2024. június 6., 15:51

Szerző:

Nem indul eljárás Sulyok Tamás ellen, miután a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség június 6-án elutasította Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből. Eszerint a rendelkezésükre álló adatok alapján Sulyok már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. Sulyok 2014. szeptember 24-étől határozatlan időre szüneteltette ügyvédi tevékenységét kamarai tagságának fenntartása mellett.

A szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott.

2019-ben aztán újra úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szünetelteti ügyvédi tevékenységét alkotmánybírói hivatása miatt. Az ügyészség szerint a Magyar Ügyvédi Kamara által vezetett országos ügyvédi nyilvántartás 2018. január 1. napjától működik, ezért az a 2014. évi határozatot nem tartalmazza, csak a 2019-eset.

A feljelentésben megjelölt cégek vonatkozásában a kézbesítési megbízotti tevékenységet dr. Sulyok Tamás még ügyvédként, alkotmánybírói jelölését megelőzően vállalta el, az ügyvédi tevékenység szünetelését követően ezen szerződések alapján a helyettese volt jogosult eljárni

– áll a közleményben. Az ügyészség szerint a „bárki által megtekinthető cégbírósági adatok szerint” a Sulyok Tamást helyettesítő ügyvéd a cégbíróságnak mindkét cég vonatkozásában bejelentette, hogy bár a szerződést még Sulyok Tamás kötötte, de az ügyvédi tevékenységének szünetelése alatt ő látja el helyette ezen feladatokat is.

A rendelkezésre álló adatok szerint dr. Sulyok Tamás az alkotmánybíróvá történt megválasztását követően ügyvédi – és így kézbesítési megbízotti – tevékenységből származó díjazásban nem részesült.

Ezért az ügyészség indoklása szerint jogszerűen vette fel alkotmánybírósági juttatásait, csalást és hivatali visszaélést sem követett el.

A Dobrev feljelentésében szereplő, mezőgazdasági földterületeket érintő szerződéskötésekről azt írták, elévülés miatt nem vizsgálhatja őket a nyomozó ügyészség.

„A feljelentés elutasítása mellett Magyarország Ügyészségének közérdekvédelmi szakága vizsgálja, hogy szükséges-e, illetve lehetséges-e magánjogi intézkedést tenni e tárgyban” – áll a közleményben.

Így pattant ki a Sulyok Tamás-botrány

Mint ismert, pár hete Dobrev Klára egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki amikor ügyvéd volt, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. A DK EP-listavezetője hozzátette, Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben 3-4 ügyvéd játszott közre. Azért, hogy mindez ne legyen feltűnő, elmondása szerint az ügyvédek segédkeztek egymásnak:

más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot.

Dobrev Klára állítása szerint ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás, amiért azonnal távoznia kell a posztjáról.
A köztársasági elnök nevében később a Sándor-palota közleményt adott ki, amelyben Dobrev Klára minden állítását visszautasították, egyúttal közölték, megteszik a jogi lépéseket ellene. A politikust azonban ez nem igazán hatotta meg, így másnap a pártja által összegyűjtött iratokat átadta az ügyészségnek, valamint újra felszólította Sulyok Tamást, hogy mondjon le. Később megfosztási eljárást kezdeményezett a köztársasági elnök ellen.

Sulyok Tamás videóban reagált

Sulyok Tamás köztársasági elnök az ügy kipattanása után két héttel hivatalos Facebook oldalán posztolt egy videót arról, mit jelent köztársasági elnöknek lenni. A Radnóti Miklós által írt Himnusz a békéről című verséből idézett sorokkal („Mert egyszer béke lesz. / Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!”) kiposztolt felvételen

  • Nemcsák Károly,
  • Oberfrank Pál,
  • Eperjes Károly,
  • Kásás Zoltán
  • és Ókovács Szilveszter

fejti ki a véleményét a köztársasági elnöknek járó tiszteletről, s hogy szerintük mit jelent ez a pozíció.

Noha a videóban egyáltalán nem hangzik el Dobrev Klára neve, ám joggal lehet arra következtetni, hogy Sulyok Tamás a DK európai parlamenti képviselőjének üzent a posztjával.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.