Gond van Suhajda Szilárd halottá nyilvánítása körül

A hegymászó holttestét nem találták meg, emiatt legalább egy év kell ahhoz, hogy hivatalosan is halottnak nyilvánítsák.

2023. június 8., 12:27

Szerző:

Egyelőre nem tudják halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot. A hegymászó családja és sporttársai szerint már minden bizonnyal elhunyt a sportoló a Mount Everesten, de a jog mást mond.

Egy ember biológiai végének megállapításához három dolognak kell fennállnia: az agyi hullámok, a szívverés és a vérkeringés leállásának. A halotti anyakönyv kiállításához szükséges orvosi dokumentumot is ezek alapján állítják ki, ám Suhajda esetében a holttest nem áll rendelkezésre.  A hegymászó holttá nyilvánítása a családja számára előbb-utóbb jogi okokból is fontossá válik, többek között a hagyatéki és vagyoni kérdések miatt – írta az atv.hu.

A jogszabályok szerint alapesetben az eltűnés után két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ám ez az érintettek kérésére egy évre gyorsítható. 

 

(Kép: Facebook/Suhajda Szilárd)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.