Soron kívüli oltást kér a bölcsődei dolgozóknak a szakszervezet

A miniszterelnök reggel bejelentette: az iskolák és az óvodák is bezárnak, a bölcsődék viszont nyitva maradnak - ezért a BDDSZ országos szintű, soron kívüli oltást kér a kormánytól.

2021. március 5., 12:55

Szerző:

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés tényleges soron kívüli végrehajtását várja el a kormánytól, miután a miniszterelnök reggeli interjújában bejelentette: az iskolák és az óvodák bezárnak, a bölcsődék viszont nyitva maradnak.

A BDDSZ pénteken azt közölte, hogy a soron kívüli oltást és tesztelést a jövő hétfőn életbe lépő járványügyi szigorító intézkedések, illetve a bölcsődék nyitva tartása miatt várják el. „Az oltás biztosítása és a tesztelés a jelen helyzetben a bölcsődei dolgozók számára az állam kötelessége, függetlenül attól, hogy a bölcsődék fenntartói jogait ki gyakorolja” - hangsúlyozták.

Közölték azt is, a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírust, és meg is betegedhetnek. "A bölcsődei dolgozók a munkájukat nem másfél méteres távolságból végzik, hanem a gyermekek közvetlen testközelében, így a fizikai távolságtartás a bölcsődés korosztály nevelése és gondozása során lehetetlen" - olvasható a közleményben.

 Az Európai Bizottság 2020 nyarán publikált oltóanyagokkal kapcsolatos stratégiájában az elsőbbséget élvező csoportba tartozók közé sorolta azokat a munkavállalókat, akiknek a munkájuk jellegéből adódóan nincs lehetőségük a fizikai távolságtartásra; a bölcsődei dolgozók is ebbe a kategóriába tartoznak - hívták fel a figyelmet.

Ezért elvárják a kormánytól - ha jogszabályban nem rendeli el a bölcsődék preventív zárását az esetleges ügyelet biztosítása mellett -, hogy a bölcsődében dolgozók esetében a Covid-19 által fennálló biológiai kockázattal szembeni védelmét, a védőoltást, soron kívül biztosítsa.

(Kiemelt kép: MTI | Mohai Balázs)