Semjén: egy nemzet lelkiállapotát pontosan mutatja templomai állapota

A miniszterelnök-helyettes a magyar állam céljairól, feladatairól is beszélt Túrkevén. 

2022. március 20., 14:34

Szerző:

A magyar állam értelme és célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon és a magyar emberek életminősége javuljon – mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes vasárnap a Túrkevei Református Egyházközség megújított templomának hálaadó istentiszteletén.

 Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, elmondta:

az életminőséghez ismerni kell az ember természetét. Az ember testi, szellemi és lelki összetettségét figyelembe kell venni, és úgy alakítani az országot, hogy az ember a teljes személyiségét megélhesse, kibontakoztathassa. 

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: ezért az állam támogatja a test vonatkozásában például a sportot, a szellem vonatkozásában a tudományt, kultúrát, művészetet, lelki vonatkozásban pedig a templomok megújulását is. 2010 óta több mint háromezer templom újult meg és több mint kétszáz templomot építettek a Kárpát-medencében. Semjén Zsolt hangsúlyozta, az állam az ember lelki kibontakozása érdekében természetes módon támogatja a templomok megújulását is, ahogyan Túrkevén is tette. Szavai szerint

egy nemzet lelkiállapotát pontosan mutatja templomai állapota.

Ha egy templom elhanyagolt, romos, üres, az jelzi az ott élők „sok esetben szomorú” lelkiállapotát – fogalmazott, hozzátéve: szerencsére Magyarországon nem ez a helyzet.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a történelmi egyházaknak, hogy a lelki szolgálat mellett felvállalnak több közfeladatot is, például az oktatás, a szociális gondozás terén. Beszámolt arról, hogy 2010-ben az oktatási intézmények mintegy 6 százaléka volt egyházi, most pedig 18 százaléka.

Semjén Zsolt elmondta azt is, hogy tizenkét évvel ezelőtt a gyermekvédelmi és szociális intézmények 11 százaléka volt egyházi, most több mint 50 százalék. Ez azért fontos, mert az egyházi intézmények látják leghangsúlyosabban, hogy „az ember test, szellem, lélek összetettsége” – fogalmazott. A politikus hangsúlyozta: meg kell maradni kereszténynek, reformátusnak, nagykunnak, és ki kell tudni maradni a háborúból. „Legyen akaratunk megtartani ezt a nemzetet és legyen erőnk építeni, gyarapítani ezt az országot” – szólt a magyar nemzet minden tagjához, éljen bárhol a világon.

(Kiemelt kép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szenteltvíztartóval Bese Gergő plébános mellett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)