Hiába sürgős egy eset, már a mentők sem száguldozhatnak

Már csak 30 km/óra sebességgel léphetik túl az előírt gyorsasági határt. Az Országos Mentőszolgálat a balesetek számát kívánja csökkenteni a korlátozással.

2023. október 9., 16:27

Szerző:

Az Országos Mentőszolgálat nem csak az autósoktól kér fokozott figyelmet a szirénázó szolgálatukhoz, de a saját járművezetőit is igyekszik felkészíteni a gyorsan is balesetmentes és biztonságos közlekedésre. Ezt azzal próbálják biztosítani, hogy a mentőautók vezetői mostantól a megkülönböztető jelzés használata mellett az adott útszakaszon megengedett maximális sebességet legfeljebb 30 km/h-val léphetik át – értesült a hvg.hu.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 50 km-es korlátozásnál például csak 80 km/órás sebességgel siethetnek a sürgősségi ellátásra.

A portál kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, hogy már megkezdődött a mentőautó-sofőrök tájékoztatása a szolgálat által önkéntesen vállalt és a korábbi tapasztalatokra épülő új szabállyal kapcsolatban. Győrfi hozzátette, hogy a rohamkocsi vezetője a jövőben is mérlegelheti, hogy „az adott közlekedési szituációban melyik a legjobb megoldás”.

„A sebesség hatványozza a sérülés kockázatát és nagyon lerövidíti azt az időt, amely a helyzet megoldására fordítható. A mentő-vezető gyakorlatilag a sebessége megfelelő megválasztásával adhat lehetőséget önmagának és a másik közlekedőnek ahhoz, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre észlelésre, döntésre és cselekvésre, az akadálytalan továbbhaladás biztosítására. A mentő számára sem szárad fel az útfelület, a fizikai határokat nem lehet korlátlanul kiterjeszteni” – olvasható a sajtóközleményben Melegh Gábor igazságügyi szakértő témával kapcsolatos véleménye.

A HVG hozzáteszi, hogy évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon.

(Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: Országos Mentőszolgálat FB-oldal)