Schadl György a sofőrjét sem hagyta az út szélén – 15 milliós haszonnal juttatta ingatlanhoz

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egy éve előzetesben ülő elnöke bizalmas beosztottjairól is gondoskodott a végrehajtási ügyleteknek köszönhetően. A sofőrje például úgy jutott árverésen egy 40,5 milliós ingatlanhoz, hogy azért csak 24,5 milliót kellett fizetnie.

2023. március 7., 10:27

Szerző:

A csavar mindebben, hogy az érdi ingatlant még így is feltehetően törvényesen szerezte meg Schadl sofőrje, mivel kényszerhelyzetbe hozták a megszorult tulajdonost s így üthették le a piaci árnál jóval olcsóbban a 700 négyzetméteres ingatlant. A modellértékű ügyletről maga a sofőr, M.V. vallott a kihallgatása során – idézi az rtl.hu. Az alkalmazott elmondása szerint még a 24.5 milliós összeget is Schadl adta neki kölcsön főként, hogy a végrehajtói kar elnöke nem licitálhatott az épületre.

A sofőr – akit alapvetően azzal vádol a hatóság, hogy ő szállította a korrupcióból származó pénzeket – úgy fogalmazott, hogy „nem kizárhatóan” Schadl György ajánlotta a figyelmébe a házat. Így tehát maga az ötletgazda Schadl lehetett, ő adott pénzt a vásárlásra, sőt, később még keresett is a tranzakción, erre a sofőr vallomásából lehet következtetni.  

Az RTL-hez került vallomás szerint M.V. feladata volt, hogy megvásárolja a követeléskezelőtől azokat a banki tartozásokat, amelyek az adott ingatlanra vonatkoztak, s hogy befizessen egy összeget azért, hogy végrehajtást kérőként beléphessen az eljárásba.

M.V. elmondása szerint ezekre a költségekre kapott Schadltól  24,5 millió forintot, amit maga a végrehajtói kar elnöke adott kölcsön.

Még arra is ügyeltek, hogy a sofőr ne legyen a végrehajtói iroda közvetlen alkalmazottja, ugyanis a törvény nem csak az intézmény elnökének nem engedte a belépést a végrehajtások menetébe, illetve a licitálásba, de az alkalmazottainak sem.   

Az ingatlant online árverésen 40,5 millióért sikerült elnyernie a sofőrnek, aki a vallomásában közölte, hogy miután a vételárba beszámították az előzetes költségeket és hitelkamatokat, az ingatlant a piaci értékénél 16 millió forinttal kevesebbért szerezte meg.

A kedvező üzletet követően a sofőr M. V. nem tartotta meg a házat. Vallomása szerint kapott még 1,5 milliót Schadl Györgytől a felújításra, majd 41,5 millióért gyorsan tovább is adta az ingatlant.  Összességében 15,5 milliót keresett az ügyleten, amiből beismerő vallomása alapján 8,9 milliót adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, 6 milliót megtartott.

(Kiemelt kép: illusztráció - RTL Klub)