Az olcsó energiaárak korszaka lezárult Európában

El kell búcsúznunk az olcsó energiaáraktól a szakértő szerint.

2024. február 27., 20:28

Szerző:

„Az olcsó energiaárak korszaka az valamennyire lezárult Európában” – mondta Sárdi Gergő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője a Jazzy rádióban. 

„Ez főként annak köszönhető, hogy az eddigi Oroszországból érkező, egy jól kiépített infrastruktúrán keresztül, szerződésben rögzített, alacsony árakon kapott energiát Európa próbálja helyettesíteni. Különböző útvonalakon keresztül érkezik a gáz Európába, ám ezek még nem annyira jól kiépített infrastruktúrák” – foglalta össze a szakember.

Az energiaárak is a hírekre reagálnak

Hozzátette, hogy egy téli időszaknál, amikor a gáztározók feltöltése is feladat, akkor a piaci ár egy kicsit emelkedik. A energetikai piac mindig a hírekre reagál, tehát amikor olyan híreket kapunk, hogy a gáztározókat feltöltötték, és nyugodt piaci környezet látható, akkor persze az árak is csökkennek. Ugyanakkor még nincs meg az a kiépített infrastruktúra a nyugati államok felé, ami korábban Oroszország felé volt. „Eddig oroszországi függőségről beszéltünk, most már sokkal inkább beszélhetünk amerikai cseppfolyósított földgáz, illetve más útvonalakon keresztül behozott gáznak a függőségekről, akár természeti függőségekről is beszélhetünk. Hadd hozzak pár számot: 2021-ben 150 milliárd köbmétert importált Oroszországból Európa. Ez 2023-ra 43 milliárd köbméterre csökkent le” – mondta Sárdi. Ez a korábbi mennyiség negyede.

Erre volt megoldás az amerikai cseppfolyósított földgáz, aminek behozatala Sárdi Gergő elemző szerint az elmúlt három évben megháromszorozódott, ami tavaly már 56 milliárd köbmétert jelentett. Ez az európai gázimport 20 százaléka. A legnagyobb szereplő Norvégia volt, a második legnagyobb az Egyesült Államok.

Bár már épültek meg terminálok, ugyanakkor ez az infrastruktúra még nincs teljesen kiépítve. A szakember arra is felhíva a figyelmet, hogy az európai nyugati tagállamok és a keleti tagállamok közti árkülönbségek abból fakadnak, hogy ezen a terminálok kiépítésének az árát beleépítik az árakba, tehát azért is tapasztalható a nyugati tagállamoknál magasabb ár, mivel ott ezeknek a termináloknak a beruházási költségét is valamilyen mértékben beleépítik az árakba.

Az enyhe tél a gáztárózók töltöttségének is kedvez, így sokkal könnyebb lesz őket feltölteni, ami azt is eredményezi, hogy a későbbi időszakban nem várható akkora áremelkedés, mint például az a kritikus 2021-es, 2022-es évben.  Illetve fontos az a tendencia is, hogy próbálunk arra törekedni, hogy minél több elektromos áramot tudjunk termelni a megújuló energiákból, az atomenergiából, és a fosszilis energiahordozókat ezekkel igyekszünk kiváltani. 

A teljes beszélgetés a Jazzy rádió honlapján hallgatható meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: TBIT via Pixabay)