Míg a kormány kivár, az ellenzék azonnali járványügyi szigorításokat sürget

Körbekérdeztük a pártoknál, hogyan kellene szigorítani a növekvő fertőzöttszám és halálesetek fényében.

2021. október 22., 05:44

Szerző:

Az elmúlt napokban drasztikus mértékben növekedett a koronavírus-járvány okozta megbetegedések és halálesetek száma Magyarországon, azonban a kormány továbbra sem tervez szigorításokat. Még a kötelező maszkviselést sem szándékoznak visszavezetni, derül ki a Gulyás Gergely által a csütörtöki Kormányinfón elmondottakból. A 168 ezért felkereste az ellenzéki és kormánypártokat, hogy megtudjuk, mit gondolnak a harmadik oltásról, hogy hogy áll az átoltottság az egyes szervezetekben, illetve arról is megkérdeztük az ellenzéki pártokat, hogyan változtatnának a jelenlegi szabályozásokon.

Mit gondolnak a járványkezelésről?

A járványkezelés gyakorlatával összefüggésben számos kritikát fogalmaztak meg az ellenzéki pártok. Az LMP válaszában azt nehezményezte, hogy a kormány a követelések ellenére sem hosszabbította meg az álláskeresési járadék idejét, valamint hogy nem tett érdemben a betöltetlen orvosi praxisok számának csökkentésére, a kórházi várólisták rövidítésére. Az MSZP válaszában azt hangsúlyozta, minél hamarabb vissza kellene vezetni a kötelező maszkviselést egyes helyeken, továbbá az oltás népszerűsítésére, és annak hatékonyságának hangsúlyozására is nagyobb figyelmet kellene fordítani. Álláspontjuk szerint erre jó példa lenne a kórházban ápoltak részletes oltottsági adatainak folyamatos nyilvánossága, ahogy teszik azt más országokban is. „Kormányzati részről a tisztességes kommunikáció hiánya nagyban hátráltatja a járványkezelést” – tették hozzá.

A Momentum szerint a negyedik hullám a korábbi hullámokhoz képest sokkal veszélyesebb, mivel továbbra is jelentős az oltatlanok száma. „Központi korlátozó intézkedések pedig egyáltalán nincsenek, míg az oltott lakosságot Orbán Viktor hamis biztonságérzetbe ringatja” – írták. A negyedik hullám kormányzati kezelése a párt szerint egy politikai játszma része, ugyanis minden intézkedést a jövő évi választások és a gazdasági növekedés tükrében hoznak meg. Hangsúlyozták továbbá, hogy egy kommunikációs trükkel („szinte kizárólag idős, krónikus betegségben szenvedők halnak meg”) elérték, hogy a lakosságnak ne számítson a világviszonylatban magas halálozás, hiszen az egyes egyének hibáját állítják be a halálhoz vezető okként. Kritikát fogalmaztak meg továbbá a maszkviselés elbagatellizálásával, az oltásra történő felhívással kapcsolatban is. A Jobbik az ingyenes tisztelés hiányát tartja a legkomolyabb hibának, továbbá azt is nehezményezte, hogy továbbra sem tettek közzé tanulmányokat a kínai oltásban részesülők védettségi vizsgálatának eredményét illetően.

Harmadik oltás

A harmadik oltás szükségességével az ellenzéki pártok többsége alapvetően egyetért, az MSZP és az LMP tájékoztatása szerint a szervezetek tagjai közül már többen is megkapták azt. A Momentum válaszában kifejtette, a harmadik oltással kapcsolatban alapvetően két dolgot javasolnak. Egyrészt, hogy a második oltást már legalább 6 hónapja felvett lakosok körében kezdjen a kormány azonnal direkt oltási kampányt a harmadik oltás mielőbbi felvételére buzdítva. Másrészt pedig, hogy a Sinopharm vakcinával oltottak esetén tegye lehetővé, hogy – amennyiben igazolt a védettség hiánya – a második vakcinát követően már 4 hónapon belül is legyen lehetőség a harmadik (már nem Sinopharm) oltás felvételére.

Hogy állnak a politikusok oltás terén?

Körkérdésünkben arra is rákérdeztünk a pártoknál, hogy vezető politikusaik milyen fajta és hány darab oltásban részesültek. Az LMP tájékoztatása szerint a párt női társelnöke, Schmuck Erzsébet három kínait kapott, februárban, márciusban és szeptemberben, Kanász-Nagy Máté pedig két Moderna oltásban részesült. Az MSZP nem tért ki arra, hogy egyes politikusaik milyen vakcinában részesült, azt azonban közölték: a frakció minden tagja – így a társelnökök is – megkapták az első két oltást, sokan már a harmadikat is. Emellett a Mi Hazánk Mozgalom közölte, Toroczkai László nem kapott oltást – mivel korábban átesett a fertőzésen –, Dúró Dóra pedig májusban kapott egy Sinopharm-oltást. Kérdéseinkkel több pártot is felkerestünk, azonban a Párbeszéd, a Fidesz, a Demokratikus Koalíció és a Mindenki Magyarországa Mozgalom sem reagált a megkeresésünkre.

(Kiemelt kép: 2020.12.09. Orrpiercinges lány maszkban a koronavírus második hullámában. Fotó: Dimény András I 168)