Rusvai Miklós: Van, akinek már újra ajánlott maszkot viselni

Visszatérőben van a koronavírus, a szakember szerint immár érdemes újra vigyázni.

2022. június 29., 17:33

Szerző:

Júniusban régiónk több országában is ismét megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma, így Csehországban, Szlovákiában és Romániában is. Sőt, némi emelkedés már Magyarországon is tapasztalható az esetek számában. Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós kutató szerint újra indokolt lehet a fokozott figyelem a polgárok részéről:

„Változott a helyzet és ebből a szempontból én is rossz jósnak bizonyultam” – ismerte el a szakember, aki a covid-járvány lecsengésére, vírusmentes nyárra számított korábban. Most viszont már úgy véli, nem tűnik el nyáron a vírus, sőt az omikron variáns két alvariánsa (BA4 és BA5) is felfedezhető ma már, ezek pedig meleg, száraz időjárásban is jól terjednek.

Mivel azonban ez egy újabb omikron-hullám, Rusvai szerint jó hírek is vannak:

„A jó hír az, hogy továbbra is csak felső légúti, viszonylag enyhe lefolyású betegséget okoz ez a két variáns, és nem kell számítani arra, hogy a tüdőgyulladásos esetek száma növekszik. Reméljük tehát, hogy nem küld több embert a lélegeztetőgépre ez a változat.”

Rusvai Miklós reménykedik, az előző omikron-hullámhoz hasonlóan ez is gyors felfutású, és gyorsan lecsengő lesz, és reméli, a súlyos esetek száma tovább korlátozható. Arra a kérdésre, kell-e újabb kör vakcina, Rusvai úgy válaszolt, ő oltáspárti, de nem „oltás-soviniszta”. Ő eddig három kör oltást adatott be, de nem szándékozik ezt negyedszer is megtenni, a mostani hullám sem ad rá eddig okot.

Viszont felhívta arra a figyelmet, hogy aki fokozottan veszélyeztetett, például gyengébb immunrendszerrel rendelkezik, annak tanácsos már most köztéren maszkot hordania.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.