Rusvai Miklós: Aki 5-6 nappal az oltás után megkapja az igazolványt, még száz százalék, hogy nem védett

A szakértő szerint szerencsés egybeesés, hogy az oltottak számának növekedésével párhuzamosan a legfontosabb járványügyi mutatók is javuló tendenciát mutatnak.

2021. április 30., 14:39

Szerző:

Rusvai Miklós vírusszakértő, az Állatorvostudományi Egyetem professzora a 168.hu kérdésre azt mondta, a négymillió beoltott tulajdonképpen egy viszonyszám, amely nem igazán tükrözi a járványtani helyzetet. Ezzel együtt, mint hozzátette jól mérhető paraméter, és viszonylag könnyen lehet kötni hozzá különböző intézkedéseket.

„Ezzel addig nincs is probléma, amíg a járványtani mutatók is párhuzamosan haladnak lefelé, az oltottak száma pedig növekszik. Nálunk most épp ez a helyzet, tehát szerencsére, miközben az oltottak száma szépen növekszik, a négy kritikus járványtani paraméter, a friss fertőzöttek száma, a kórházban ápoltak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma és az elhunytak száma csökken” – magyarázta.

Rusvai szerint ez az egybeesés nagyon szerencsés, ennélfogva nem is kifogásolható, valamint az teljes biztonsággal kimondható, hogy a járványügyi adatok javuló tendenciát mutatnak.

Koronavírus – Oltás Debrecenben
 
Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampulláinak letört tetői a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt
 

A friss fertőzöttek számában az úgynevezett ötnapos csúszóátlagot érdemes figyelembe venni. Eszerint folyamatosan csökken a friss fertőzöttek száma – mondta a vírusszakértő, majd hozzátette: március 26-án volt a csúcs, és azóta kezdetben lassan, most pedig egyre gyorsuló ütemben csökken a mutató. A kórházban ápoltak száma március 29-én tetőzött, a lélegeztetőgépen lévők száma március 30-án.

„A halottak száma április elsején kezdett úgynevezett platózásba, azaz oldalirányú mozgásba, 12-e óta viszont ez is határozottan csökken, bár természetesen mindig ez az utolsó” – fogalmazott a szakértő.

Arra a felvetésre, hogy a százezer és egymilliós főre vetített halálozásban a jelek szerint továbbra is világelső Magyarország, Rusvai azt mondta, ha az olyan miniállamokat, mint Gibraltár vagy San Marino nem vesszük figyelelembe, akkor e tekintetben az első nagyjából tíz helyen posztszocialista, vagy posztszovjet országok vannak. Ennek egyik oka, hogy ezekben az államokban a lakosság egészségtudatossága nem éri el a nyugati országok szintjét. A másik lehetséges ok szerinte, hogy az egészségügyi rendszer ezekben az államokban „eléggé leharcolt állapotba került az elmúlt 60 év alatt, ami a rendszerváltozás óta sem torpant meg”.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy a védettségi igazolás valójában nem minden esetben jelent valós védettséget, ezért érdemes körültekintőnek lenni.

„Aki 5-6 nappal az első oltás után megkapja az igazolást, még száz százalék, hogy nem védett. Sajnos azonban lehet, hogy azok között is vannak nem védettek, akik szabályszerű kétszeri immunizálásban részesültek, ha a második oltás után még nem telt el a megfelelő idő” – mondta a szakember, hozzátéve ezeknek a százalékos aránya remélhetőleg kicsi.

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogyan alakulnak majd a járványügyi korlátozások, ha meglesz Magyarországon a négymillió beoltott. Csütörtökön Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt jósolta, hogy ez péntekre be is következhet. A miniszter ugyanakkor arról is beszélt, hogy a kormány az ötmillió beoltott elérése után – várhatóan május 10. környékén – további enyhítést vezet be: engedné a lakodalmak, családi összejövetelek megtartását. 

A négymilliós szabályokról a következőket lehet tudni:

 

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső tereit is használhatják majd, a szülők és családtagok pedig a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • Aki védettségi igazolványt kapott, az szállodákba is mehet ezután, gyerekekkel együtt is.
  • Az igazolvánnyal rendelkezők előtt megnyílnak továbbá az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára az igazolvánnyal rendelkezőkön túl a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak bemehetenek.
  • A beoltott felnőttek és gyerekek előtt megnyitják a sportrendezvényeket is, ezeken a helyeken a továbbiakban nem kell maszkot viselni.

 

(Kiemelt kép: A salgótarjáni József Attila Művelődési Központban kialakított oltópont 2021. április 26-án. Fotó: MTI | Komka Péter)