Gulyás bejelentette, mikor indulhatnak a lagzik

A kormányinfón az is kiderült, hogy a kormány kétoldalú megállapodásokat kötne a környező országokkal a védettségi igazolványok elismeréséről.

2021. április 29., 13:58

Szerző:

A kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a védettségi igazolványok elismeréséről – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, hogy szeretnék kölcsönösen elismertetni a vakcinaigazolványokhoz fűződő jogokat – írja az MTI.

Magyarország tehát kétoldalú megállapodásokat köt majd minden olyan állammal, amely nyitott erre. Így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országokban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ugyanez fordítva is igaz lesz: a magyar kormány is elfogadja más államok védettségi igazolványait – mondta.

A védettségi igazolványok kapcsán megjegyezték, folyamatosan postázzák azokat, viszont előfordulhat, hogy a postán elveszik, a problémán már dolgozik az operatív törzs. Kiemelte továbbá, hogy módosítják a büntető törvénykönyvet, és a közokirat-hamisításnak lesz egy külön kitétele, így akarják elkerülni a védettségi igazolványokkal történő visszaéléseket. „100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbüntetéssel, de akár egy év bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás” – jelentette ki Gulyás.

Az oltásoknak köszönhetően mostanra radikálisan visszaestek az új fertőzések, és csökkent a halálozások száma is a miniszter szerint, aki megjegyezte, minél több ember oltatja be magát, annál gyorsabban szorítható vissza a járvány. Kiemelte: a beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme – közölte a politikus.  

A tájékoztatón kiderült továbbá, hogy május 1-től már azok is tudnak regisztrálni védőoltásra, akik nem rendelkeznek TAJ-számmal. A határon túli magyarok oltásával kapcsolatban azonban még nem született döntés, Gulyás szerint először a Magyarországon élőket oltják majd be, és ha ezután marad kellő mennyiségű vakcina, szeretnék segíteni a határon túli magyarokat. A kormány 5 millió beoltott elérése után, azaz várhatóan május 10. környékén újabb enyhítést eszközölne: engedné a lakodalmak, családi összejövetelek megtartását.

A kínai és magyar állam közösen hozza létre azt az alapítványt, amely az egyetemet működtetni fogja – mondta Gulyás a Fudan Egyetemmel kapcsolatban, majd kiemelte: a megállapodás szövegét magyarul és kínaiul is közzéteszik majd.

(Kiemelt kép: MTI | Szigetváry Zsolt)