Este 11-ig lehet nyitva tartani, éjfélre módosul a kijárási tilalom 4 millió beoltott után

Nyitnak a mozik, a színházak és az edzőtermek, a magán- és a családi rendezvények korlátozása azonban marad, és a gyülekezést sem ajánlják.

2021. április 26., 08:05

Szerző:

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, négymillió beadott oltás után újabb enyhítéseket vezet be a kormány, az erről szóló intézkedéseket pedig most tették közzé a Magyarország Kormánya oldalon – írja az Index

Ennek értelmében a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11 óráig lehet majd vásárolni. Azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik. A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni, így a színházakat, mozikat, állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat és könyvtárakat is. Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek. A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, annak ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárást is elrendelhetnek.

Megjegyzik: a járvány továbbra is jelen van, emiatt pedig a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani a biztonsági intézkedéseket, így egyes helyszíneken a védettség nélküli dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Továbbá fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 

(Kiemelt kép: 2021. 04. 24. Terasznyitás. fotó: Dimény András)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.