Az RTL Klub és a TV2 is változtat a hírműsorán a médiatörvény miatt

2019. július 18., 15:53

Szerző:

Az új médiatörvény meghatározza a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók (RTL Klub, TV2, M1) esti híradóinak hosszát, eszerint azok augusztus 1-jétől maximum 45 perc hosszúak lehetnek. A két legnézettebb kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 már előbb változtat hírműsorain – írja a SorozatWiki.

A TV2 július 29-től kettébontja a Tényeket és új hírműsort indít. A megszokott időpontban, 18 órakor indul majd a Tények, de az eddigi 60 helyett csupán 25 perc hosszú lesz. Ezt követően 18:30-kor Tények Plusz névvel egy új hírműsor indul.

Az RTL Híradót kevésbé érinti az új médiatörvény, mert RTL Klub híradója az elmúlt másfél hétben átlagosan 53 perces volt, így nekik csak 8 percet kell rövidíteniük az adásokon. A hétvégi hírműsorok 46 perc hosszúak voltak, így mindösszesen 1 percet kell rajtuk húzniuk. A Fókusz nagyjából ugyanannyi idővel lesz hosszabb, mint amennyivel az RTL Híradó rövidebb.

Júniusban nyújtotta be a parlamentnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot. Az új szabályozás teljesen eltörli a reggeli kötelező hírműsorokat, az esti időtartamát pedig korlátozza. Több teret enged a bulvártartalmaknak is, ezentúl a hírműsorszám időtartamának harmincöt százaléka lehet olyan, amely nem szolgálja a demokratikus közvélemény tájékoztatását.