A Fővárosi Törvényszék dönt arról, hogy kiadja-e Hernádi Zsoltot Horvátországnak

Miután a Mol elnök-vezérigazgatóját Horvátországban jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a MOL-INA ügyben.

2021. október 26., 21:26

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék dönthet arról, hogy kiadja-e Magyarország Hernádi Zsoltot Horvátországnak, miután a Mol elnök-vezérigazgatóját ott jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték – számolt be az RTL Híradója.

Az eljárás korábbi szakaszában hiába adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, a kiadást megtagadták. Hernádi Zsoltot hosszas huzavona után ítélte el a horvát bíróság. A vád szerint tízmillió eurót ígért, és ebből ötöt át is adott Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnöknek 2009-ben azért, hogy a Mol megvásárolhassa az INA horvát állami kúthálózatot. A Mol szerint a vádak valótlanok, és a perben súlyos igazságtalanságok történtek, ezért Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul. A Mol „gazdasági érdekek által motivált tisztességtelen eljárásnak” titulálta az egész tárgyalást, „amelyben 2015-ben a horvát alkotmánybíróság már kimondta, hogy a volt miniszterelnököt súlyos jogsértések árán ítélték el”.

(Kiemelt kép: Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (b) és Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Mol éves rendes közgyűlésén a Budapest Music Centerben 2018. április 12-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.