Romániába mennek Pfizerért a Sinopharmban csalódott magyarok

Miután az itthon használt kínai vakcina beadása után sokan olyan eredményt kaptak, hogy testük nem termel ellenanyagot, titokban egyre többen utaznak a szomszédba nyugati vakcináért.

2021. június 21., 08:16

Szerző:

Noha hivatalos protokoll Magyarországon még nincs arra, hogy ha valakinek a szervezetében az oltás után nem alakul ki a koronavírussal szembeni védettség az antitest- és sejtes vizsgálat alapján, kaphat-e egy harmadik, úgynevezett booster oltást, nem lehetetlen feladat hozzájutni a harmadik dózishoz – mondta Rusvai Miklós virológus a 24.hu-nak. A szakember arról is beszélt, hogy tud olyan háziorvosról, aki ellenanyag hiányában harmadik oltást adott páciensének.

A virológus több ízben nyilatkozott arról, hogy a háziorvos döntési joga, melyik állásponthoz tartja magát. „Meg lehet oldani, mindig maradnak ki oltóanyagok” – mondta Rusvai. Bár a háziorvosoknak dokumentálniuk kell a felhasznált vakcinákat, ha marad az ampullában, azt akár harmadik oltás beadására is használhatják a kidobás helyett. A szakember hangsúlyozta, annak érdemes újabb vakcinát kapnia, akinek a szervezete nem alakított ki immunválaszt.

A probléma itthon, úgy tűnik, mégis elsősorban a kínai vakcinával oltott 60 év felettieket érinti: feltűnően sokan vannak közülük olyanok, akiknél többfajta laborvizsgálat elvégzése után is az az eredmény jött ki, hogy nincs megfelelő számú antitestjük, vagyis erősen megkérdőjelezhető a védettségük. Egy Facebook-csoport is alakult már, ahova több százan töltötték fel negatív laboreredményeiket, a petíciót elindító szervezőket pedig virológusok és immunológusok is támogatásukról biztosították abban, hogy az állam biztosítson nekik ingyenes ellenanyag-vizsgálatot, illetve harmadik oltást.

A 24.hu hétfőn arról számolt be, hogy egyik olvasójuk a második adag kínai vakcina után megcsináltatta az antitestvizsgálatot, és kiderült, hogy nem termel ellenanyagot. Ezt követően elunta az itthoni tétlenkedést, és Romániába utazott, ahol regisztráció nélkül is beoltják a külföldi állampolgárokat. Térképen megnézte az oltópontokat, végül Aradra esett a választása. Kétszer utazott ki, és egy autós oltóponton kapta meg az első, három héttel később pedig a második Pfizer-oltást is, miután hasztalan vette fel Magyarországon a két Sinopharm-vakcinát.

Olyanról is tud a 24.hu, aki hiába utazott Romániába, az oltóorvos nem oltotta be Pfizerrel, mert az előző négy hétben már kapott másik oltást. Az óvatosság nem véletlen: egyelőre nincsenek átfogó tanulmányok arról, milyen hatása van a ráoltásnak, illetve a vakcinák keverésének.

(Kiemelt képünk illusztráció)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.