Itt van Rogán mesterterve: programozók helyett még több vendégmunkás jöhet?

A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda törvényjavaslata szerint néhány tevékenységi körben különleges státuszt szerezhetnének azok a „digitális cégek”, amelyeknél több mint 60 százalékban külföldiek (Európán kívüliek) dolgoznak. Szakértők szerint inkább vendégmunkások előtt nyílik meg az út.

2024. január 29., 10:39

Szerző:

A tárca állítja, a cél az, hogy Magyarországra csábítsanak programozókat, informatikusokat, és újabb befektetéseket vonzzanak az országba. Szakértők viszont a részletes tevékenységi köri lista alapján úgy vélik, hogy ebben az esetben sem a magasan képzett munkaerő idecsábítása a fő csapásirány, hanem az olcsó vendégmunkásoké – írja a 24.hu. Rogán Antal minisztériuma az akkumulátoripar után újabb szektorban igyekszik vonzóbbá tenni Magyarországot az olyan cégek számára, melyek az Európán kívülről érkező munkaerőre alapoznák vállalkozásukat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda „digitális cégekre” vonatkozó törvényjavaslata kedvezményes adóztatási rendszert javasol e társaságoknak és munkavállalóiknak.

A digitális társaságokról szóló jogszabálytervezet alapján e cégek mentesülnének a közterhek és a helyi iparűzési adó fizetése alól. A munkaviszonyban foglalkoztatottak, valamint a társaságok vezetői a jövedelmük utáni közteherfizetési kötelezettségüket a különleges közteherviselési hozzájárulással (kükho) teljesíthetnék.

A Rogánék által kitalált új rendszerbe viszont csak azok a cégek léphetnek be, amelyekben többségben vannak a harmadik országból érkező dolgozók.

Ezt a feltételt a tervezet úgy fogalmazza meg, hogy „a teljes létszámhoz viszonyítva a harmadik országbeli állampolgárok és az EGT-államban nem biztosított személyek együttes aránya eléri legalább a 60 százalékot”.

 

A digitális társaságot mint társasági formát a törvény hozná létre, ha elfogadják. Azokból a legalább 20 millió forint tőkével rendelkező kft.-kből vagy részvénytársaságokból válhat digitális társaság, amelyek szerződést kötnek az illetékes hatósággal. Ez olyan cégek esetében jöhet szóba, melyek üzleti tevékenységüket „informatikai fejlesztési tevékenységekre, okosszerződések alkalmazhatóságára, kiberbiztonságra, infokommunikációs kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre építik, amelyeket elérhetővé tesznek a piac, az ipar és a tudomány számára.” 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 24.hu-nak küldött válasza szerint a jogszabály célja, hogy Magyarországra csábítása a programozókat, informatikusokat, hiszen abból hiány van. A törvényjavaslat további célja, hogy újabb befektetéseket vonzzon Magyarországra, elősegítve hazánk fejlődését, versenyképességének növekedését.

A 24.hu által megkérdezett szakértők viszont a részletes tevékenységi köri lista alapján úgy vélik, hogy ebben az esetben sem a magasan képzett munkaerő idecsábítása lehet a fő csapásirány, hanem az olcsó vendégmunkásoké. A vonatkozó TEÁOR számok nagyobbik része ugyanis nem olyan digitális tevékenységet jelöl, melyek elvégzéséhez programozókra lenne szükség, hanem összeszerelést, gyártást, amire a képzetlen, olcsó munkaerő is képes.

A lap szerette volna megkérdezni Rogánéktól, hogy számításaik szerint a kükhóval mennyit spórolhatnának a javarészt külföldi munkavállalók az általános szabályok alapján kötelező adó- és járulékfizetéshez képest, de választ nem kaptak.

A kormányzat egyébként éppen a napokban kényszerült intézkedni azért, hogy megvédje a magyar munkahelyeket, miután több Magyarországra települő gyártócég esetében is országos hír lett abból, hogy magyar alkalmazottakat rúgtak ki, és inkább távol-keleti munkásoknak biztosították a helyeket. A kormány úgy döntött, hogy csökkenti az 2024-ben befogadható vendégmunkások számát: 81 ezer helyett 65 ezer fő lett az országos létszámkeret.

Legyen nő és minimum 160 centi magas – Így toboroznak filippínó vendégmunkásokat a magyar gyárakba

Ahogyan arról beszámoltunk, a délkelet-ázsiai országban a toborzóirodák egyre gyakrabban keresnek munkásokat Magyarországra. Ilyen iroda a Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség is, amely 2001-es megalakulása óta filippínó szakembereket, munkásokat küldött már Magyarország is.

A cég közösségi oldalán közzé tett álláshirdetésben – melyben kizárólag nőket toboroznak – a vendégmunkásoknak az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • érettségi;
  • minimum 160 centi magasság;szakmai tapasztalat, különösen az autóipar területén;
  • jó kommunikációs képesség.


A cég korábbi felhívásában, az Adventor Hotelbe pultost, karbantartót, a WHC Személyzeti Szolgáltató Kft. részére péket, de konyhai kisegítőt és takarítót is toboroztak. A lap arról számol be, hogy a vendégmunkások a zalaegerszegi gyárban 220 ezret, a Samsungnál 300 és 350 ezer forint közötti havi fizetést kapnak. A vendégmunkások itteni tartózkodásának költségeit a cégek állják, tehát szállásra, étkezésre, utazásra nem kell költeniük.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint jelenleg több mint 10 ezer filippínó vendégmunkás dolgozik nálunk, ami azt is jelenti, hogy 2022-höz képest a számuk tavaly megháromszorozódott – írja a vg.hu.

(Fotó: RTL Híradó/képkivágás)